Är vi framme snart?

FILMEN

Tänk dig att du ska ut på ditt livs resa. Och då menar jag inte vilken resa som helst utan en resa som tar 120 år från start till mål. Denna resa har 5000 personer gett sig ut på. De behöver dock inte ha tråkigt under resans gång för de har satts i djupsömn som gör att de sover i 119 år och åtta månader. Sen fyra månader innan de är framme väcks de för att sen när de väl är framme kolonisera en helt ny planet.

Jim är en av passagerarna och när han väcks känner han sig omtöcknad. Inget ovanligt, försäkrar de datorhologram och robotar som sköter rymdskeppet de är ombord på. Han behöver bara vila lite så kommer han att vara tillbaka till sitt vanliga jag. Jim vilar lite och gör sig redo för att ge sig ut på skeppet och möta de andra som han ska starta en ny civilisation med. Men var är alla? Det visar sig snart att något gått fel men hans sömnkapsel och han har vaknat efter 30 år i stället för 120 år och han har alltså 90 år kvar innan han är framme. 90 år av ensamhet med endast hologram och en bartenderrobot. Eller behöver han vara ensam? Han skulle ju kunna väcka en av de andra passagerarna, eller? Han skulle visserligen döma hen till ett liv med bara en person som sällskap och hen skulle dessutom gå miste om att kolonisera en ny värld… Men han skulle kunna göra det eller hur?

Man känner verkligen av Jims panik och frustration över att vara ensam. Han försöker allt han kan komma att tänka på för att laga sin sömnkapsel men allt är förgäves. Som Jim ser vi Chris Pratt och han spelar rollen som den desperata, ensamma människan riktigt bra. Vi ser även Jennifer Lawrence som Aurora och även hon gör en riktigt bra insats. Hon har tidigare inte varit någon jättefavorit men här är hon riktigt bra.

Enda problemet med filmen är att den är alldeles för lång. Den är nästan två timmar och det blir tyvärr allt för många transportsträckor där det inte händer allt för mycket. Men där emellan är det riktigt spännande. "Passengers" är helt klart sevärd, men man hade kunnat klippa ned den med en 20-25 minuter och fått en ännu bättre film.


EXTRAMATERIALET

Vi får inte mindre än fyra olika bakom kulisserna-filmer här i extramaterialet. De fokuserar på att från hur man byggde skeppet till hur man gjorde specialeffekterna och även några rundvandringar på skeppet.

Vi får också borttagna scener och så kallade outtakes. Det är när skådespelarna larvar sig framför kameran. Helt okej extramaterial och bäst är definitivt när vi får se hur de fick det att se ut som om de svävade tyngdlösa. Fantastiskt intressant gjort.


TRE SAKER

1. Jims skägg ser otroligt fejk ut.

2. Ni som sett filmen "The Shining" kommer känna igen er i baren.

3. Laurence Fishburne dyker oväntat upp i en liten roll.


HANS-ÅKE LILJA (2017-05-31)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin science fiction
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Science fiction
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2017
Bolag: Universal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
Extramaterial:
Deleted scenes, Space on screen, On the set with Chris Pratt, Casting the passengers, Creating hte Avaion, Outtakes from the set and Book your passage
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (19/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA