Långhårig och förtjusande saga

FILMEN

"Trassel" är inte enbart den 50:e Disneyklassikern utan även deras första dataanimerade sagofilm. Ja, Disney har genom sina 50 filmer grävt djupt i Bröderna Grimm-säcken och fiskat fram ett antal sagor - "Snövit", "Askungen" med flera - och redan på 40-talet var Walt Disney sugen på att göra något med Rapunzel - flickan med det långa håret som satt fängslad i ett högt torn. Nu har det hänt - "Trassel" är en lätt moderniserad men ändå traditionellt klassisk Disneysaga baserad på "Rapunzel".

En droppe från solen faller ned till jorden och förvandlas till en magisk blomma. Alla känner till blomman, men det är bara den gamla kvinnan Gothel som vet var den finns och som med en enkel sång väcker dess magiska krafter till liv så att hon kan fortsätta vara ung. I det näraliggande slottet väntar kungaparet sitt första barn, men drottningen är allvarligt sjuk och det enda som kan bota henne är blomman. Till Gothels förtret lokaliseras blomman och drottningen föder en liten flicka med ett blont hårsvall. Gothel märker att blommans kraft satt sig i flickans hår och kidnappar henne och tar henne till ett högt torn där hon uppfostrar henne och intalar henne att den enda plats där hon är trygg är i tornet.

Rapunzel växer upp och fascineras av de stjärnor som verkar tändas varje gång hon fyller år - i själva verket rislampor kungariket skickar iväg som ett minne av den försvunna prinsessan - och lagom till sin 18:e födelsedag vill hon för första gången lämna tornet och se vad stjärnorna verkligen är.

Samtidigt har småtjuven Flynn Rider stulit prinsessans oanvända krona från slottet och är på flykt och hamnar av en slump vid tornet som han tar sig in i, för att direkt bli tjongad medvetslös av Rapunzels svingade stekpanna. Rapunzel utpressar Flynn och säger att om han kan ta henne till stjärnorna och tillbaka får han tillbaka den stulna kronan, och i och med det startar ett riktigt äventyr där Rapunzel och Flynn jagas av både Gothel, Flynns svikna kumpaner och kungarikets soldater och där de så klart fattar tycke för varandra och där Rapunzel får leva det liv hon alltid önskat och samtidigt inse vad stjärnorna egentligen är och vem hon faktiskt är.

När "Trassel" dök upp som trailer kände jag mig inte allt för attraherad av filmen, men det är en förtjusande liten sak. Rolig, spännande och med lagom många musikallåtar för att det inte ska bli för jobbigt. Den är förstås fantastiskt snygg där klassisk Disneydesign korsats med högsta klassens dataanimationer. Vad jag lärt mig genom många bakomfilmer är att just hår är väldigt svårt att animera och här har vi en karaktär med 20 meter långt hår som dessutom i sig kanske är filmens huvudsakliga huvudperson, och det fungerar hela vägen. Men det är finliret, alla små gester och detaljer som verkligen gör det för mig. Det blir ett perfekt skådespel - där bland annat Mandy Moore, Zachary Levi och Donna Murphy gör rösterna - som inte går att få till i vanliga filmer.

Givetvis finns det ett par djur-sidekicks som piggar upp filmen. Rapunzel har en liten kameleont som husdjur som har lite olika uppgifter i historien, och så har vi den fantastiska hästen Maximus som är mer av en exemplarisk spårhund än en häst. Mycket kul.

Jag är såld. "Trassel" är ännu en lyckad Disneyfilm som är rolig för alla åldrar.


EXTRAMATERIALET

Regissörerna Nathan Greno och Byron Howard presenterar allt borttaget material - scener, låtar och originalintroduktioner. Om materialet i sig finns inte så mycket att säga - de är i olika skeden av animationsprocessen och när det gäller främst scenerna så är de nästan uteslutande varianter av vad som sedan blev de slutgiltiga scenerna.

I och med att detta är den 50:e Disneyklassikern så får vi en blixtsnabb nedräkning av de 50 filmerna, så snabb att det emellanåt är omöjligt att uppfatta vilka alla filmer är. De flesta känner man igen men det är rätt många som jag inte visste existerade.

I en ganska kort bakomfilm möter vi huvudrollsrösterna Mandy Moore och Zachary Levi som guidar oss genom filmen. Eller det gör de inte alls i någon större utsträckning. Det är mest trams av det barnsligare slaget med frågesporter och väldigt lite av det som är intressant. Till skillnad från andra modernare animerade filmer utesluter man den vuxna publiken när det kommer till bakomfilmen och riktar i stället in sig på den yngre.


TRE SAKER

1. När man började göra filmen, fanns inte den teknik som krävdes för filmskaparnas vision, men under produktionen utvecklades den.

2. Länge gick filmen under namnet "Rapunzel", helt i samma anda som "Snövit", "Askungen" och andra Disneyfilmer, men då deras förra film "Prinsessan och grodan" inte blev den biosuccé man hade hoppats på och verkade skrämma bort pojkar med sitt prinsesstema, ändrade man namnet till "Trassel".

3. De svenska rösterna görs bland annat av Molly Sandén, Måns Zelmerlöw och Charlott Strandberg.


ANDERS JAKOBSON (2011-06-13)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
© Disney
Genre: Animerad
Format: Blu-ray
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2011
Bolag: Disney
Ljud: DTS 7.1 HD MA, Dolby Digital 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
Extramaterial:
Ursprunglig början på filmen, Nedräkning till den 50:e animerade klassikern, Borttagna scener, Förlängda sånger, Making of
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (24/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA