Nytt format och pinsamt tråkigt

FILMEN

Till andra säsongen av "Fredag hela veckan" har programet bytt format. Den första säsongen var en sorts liveförlängning av "Hey Baberiba" där trion Peter Magnusson, David Hellenius och Christine Meltzer fick en massa kompisar och framförde någon sorts ensembleunderhållning skapligt inspirerat av "Saturday Night Live".

Till andra säsongen är bara David och Peter kvar och i varje avsnitt har de två humorgäster, en musikalisk gäst och i de flesta fall ytterligare en gäst som hanterar det avslutande inslaget "Utmaningen". Lite oväntat är det just det inslaget som är det roligaste i varje program då det blir lite spontant, oväntat och absolut inte manusbundet. Resten av programmet är inget vidare faktiskt, det är samma gamla trötta mix av imitationer och sketcher som vi sett 100 gånger tidigare och de flesta av humorgästerna tillför ingenting alls. Ta till exempel Felix Herngren och Johan Glans som medverkar i det första avsnittet, två av Sveriges roligaste komiker som här inte gör något kul över huvud taget.

Av de sammanlagt 20 gästerna är det bara fyra kvinnliga sådana, varav två (Christine Meltzer och Josephine Bornebusch) var fasta ensemblemedlemmar i förra säsongen. Lite lustigt är det först i det fjärde avsnittet, där Petra Mede gästar tillsammans med Peter Settman som det börjar bli riktigt kul. "Utmaningen", där imitationer står på schemat, blir oväntat rolig när Settman imiterar vitvaror på ett riktigt skickligt sätt.

Precis som i tidigare program av duon har de skrivit in en sitcom som denna gång inte är rolig på något sätt. Det är en "Svensson, Svensson"-parodi om ett bögpar som heter "Becker och Becker". Tyvärr blir det aldrig så dåligt att det blir roligt som jag antar var poängen med det hela, utan mest ett par minuter i varje avsnitt som passerar förbi med ett "jaha".

Ett nyhetsblock finns också med som den här gången är en ännu värre rip-off på "Saturday Night Live" än sist, och i vanlig ordning är det en mängd parodier på tv-program som gick någon gång förra året.

Nej, den här säsongen var ett platt fall i mitt tycke och duon Magnusson/Hellenius gör rätt i att hålla sig borta från tv ett tag i och med filmen "Sommaren med Göran". Mycket av materialet i den här serien är faktiskt - och nu citerar jag de fint imiterade tonårstjejer som dyker upp då och då i avsnitten - "så jävla pinsamt". Pinsamt tråkigt alltså.


EXTRAMATERIALET

Nästan 13 minuter bloopers och bortklippt material presenteras under rubriken "Extramaterial", och det är ungefär som bloopers och bortklippt material brukar vara.


TRE SAKER

1. Helge Skoogs utmaning med teatersport fick mig att minnas hans gamla 80-talsklassiker. Att ingen tagit upp det på nytt igen, givetvis med Helge som programledare.

2. Av det medverkande artisterna är det egentligen bara Soundtracks of Our Lives som gör något annorlunda när de laddat upp med ett antal Ebbot-kopior i olika åldrar.

3. Vinjetten till programmet är bra. Den perfekta blandningen av storstad, neon och fredagspepp.


ANDERS JAKOBSON (2009-03-08)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (7)
20 senaste recensionerna i kategorin underhållning
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Underhållning
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2009
Bolag: Pan Vision
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Extramaterial
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA