Realistiskt bland våldsamma bränder

FILMEN

De så kallade fyra elementen kan vara skoningslösa och värst av dem alla är möjligen elden. Jag känner en otrolig respekt för vatten de få gånger jag åker färja och inte ser land åt något håll, men den glupska elden är helt klart mer aggressiv och skräckinjagande. Med det sagt är brandmansyrket inget för mig och jag bugar mig i respekt för de som ger sig in i detta gebit med risk för livet vid nästan varenda ingripande.

"Only the Brave" är en verklighetsbaserad film om brandmän i Arizona med fokus på skogsbränder. Mellan raderna tolkar jag att det finns en tydlig skillnad mellan skogsbrandmän och de som jobbar i städer, men det finns även olika sorters skogsbrandmän. Högst upp i hierarkin är så kallade "Hotshots" som jobbar nära elden när bränder ska släckas. De brandmän vi följer är i början av filmen "deucers" som främst jobbar med att förebygga spridningen av elden genom att gräva linjer och elda upp vegetation för att på så vis inte ge mer bränsle till den stora branden.

Teamet leds av Eric Marsh (Josh Brolin) som är en kompetent brandman och en bra ledare. Eric tycker att hans styrka ska bli "Hotshots", den första av kommunalt slag, och det kräver en certifiering. Det kräver i sin tur utbildning och förstärkning av styrkan. En av de som anmäler sig till utbildningen är Brendan McDonough (Miles Teller), en före detta missbrukande yngling som hastigt och lustigt blivit pappa och i samband med det tagit sig ordentligt i kragen. Nu har han varit drogfri i tre månader och behöver ett riktigt jobb. Trots att andra brandmän i styrkan har synpunkter väljer Eric att ge Brendan en chans och utbildningen inleds.

När en skogsbrand bryter ut i trakten får Erics team chansen att rycka in och samtidigt bli utvärderade inför certifieringen. Det går bra och de blir Granite Mountain Hotshots. Den 20 man starka styrkan gör bra ifrån sig och Brendan blir accepterad och allt mer ansvarsfull och mogen i sitt privatliv. Samtidigt får Eric besvär hemma då hans fru Amanda (Jennifer Connelly) tycker att han är alldeles för mycket brandman och för lite äkta make. Kanske är det dags att trappa ned.

Nu är det förstås så här att detta inte enbart är en historia om några brandmän i Arizona utan storyn leder fram till något och det är givetvis inte något positivt. Under filmens tredje akt kommer scen efter scen och replik efter replik som indikerar att något jobbigt är på väg. Mer än så vill jag inte säga.

Emellanåt kan amerikanska filmer av det här slaget, sådana som skildrar poliser eller brandmän eller några andra som sätter andras liv före sitt eget, blir lite väl patriotiskt svårsmälta. "Only the Brave" klarar bra av att balansera på rätt sida av gränsen. Kanske är det för att det är en sådan lokal styrka som jobbar i obekväma naturområden och som inte hänger och dinglar på en stege i en storstad? Hjältegrejen blir inte påtvingad utan naturlig och det gillar jag.

Yrkets allvar och påtagliga fara tycker jag skildras realistiskt och bra, och filmens actionbetonade scener är välgjorda. Jag ser att filmen visades på vissa IMAX-biografer i USA och kan tänka mig att storyn och formatet fungerade fint ihop. Den fungerar fint hemma i vardagsrummet också, och dramat är både effektivt och bra. En sevärd film.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

...SOM FÅR RÄKNAS SOM SPOILERS (markera för att läsa).

1. Det var den 30 juni 2013 som 19 av de 20 medlemmarna i Granite Mountain Hotshots omkom när de bekämpade banden i Yarnell Hill.

2. Tragedin var den skogsbrand som tagit flest brandmän sedan 1933 och den värsta överlag sedan 11/9.

3. Vice-precident Joe Biden medverkade vid begravningen av de 19 och höll ett tal där han bland annat sa "All men are created equal. But then, a few became firefighters."


ANDERS JAKOBSON (2018-03-01)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2018
Bolag: Nordisk film
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA