Sevärt och svettigt tjuv-och-polis-drama

FILMEN

Texas kallas "Amerikas hjärta" enligt en rubrik bland extramaterialet. Det må så vara, men staten är onekligen speciell. "Don't mess with Texas" är ju ett bekant uttryck, som understryker den där känslan av att staten är speciell och udda. Å ena sidan oljemiljardärer och å andra fattigdom. I det här fallet får vi en inblick i den torra och svettiga sidan, där småstad efter småstad nästan står och självdör.

Två bröder, Tanner (Ben Foster) och Toby Howard (Chris Pine), åker från stad till stad på en bankrånarturné. Bröderna har olika motiv till rånen, men det finns ändå en gemensam poäng som handlar om att få ihop tillräckligt mycket pengar för att säkra det gamla föräldrahemmet som riskerar att hamna i bankens händer. Mellan raderna finns det dock ett tragiskt mörker. Om fäders dåliga relationer med sina barn.

Rånmönstret uppmärksammas av rangern Marcus Hamilton (Jeff Bridges) som ger sig i väg med sin partner Alberto Parker (Gil Birmingham) för att försöka stoppa rånarna. Även mellan dessa herrar finns det mycket sagt och osagt. Är deras relation rå men hjärtlig eller tycker de genuint illa om varandra?

Mycket mer än så vill jag inte säga, förutom att filmen blir successivt mörkare, mer tragisk och blodigare. Jag kan inte riktigt påstå att historien är överdrivet originell, men det är en mycket välspelad film med fina insatser från kvartetten Foster, Pine, Bridges och Birmingham. Det är även ett mycket snyggt foto i filmen där den där torra värmen mer eller mindre tränger ut ur rutan.

Ett bra drama med thrillerstänk som tar oss med till en annan sida av Amerika är vad "Hell or High Water" bjuder på, och det är helt klart en sevärd film.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet känns seriöst och tungt. Tre featuretter på en halvtimme ungefär betar av filmens story, miljöer och karaktärer. Det känns som att folket bakom och i filmen velat säga något med sin historia, och i sin helhet är detta ett finfint komplement till filmen.

Utöver detta bjuds det på en halvtimmes frågestund med mer fördjupning, och en kort röda mattan-film från premiären. Även detta bra.


TRE SAKER

1. En oväntat rolig scen är ett restaurangbesök där Jeff Bridges och Gil Birmingham har vissa problem att själv få bestämma vad de ska beställa.

2. Filmens originaltitel var "Comancheria" men byttes ut efter att praktikanter på ett av produktionsbolagen hade en titeltävling.

3. Jeff Bridges fortsätter att vara underbettssluddrig i sina karaktärer, vilket är ett lite märkligt val i och med att han inte pratar så otydligt i verkligheten, som kan upplevas i extramaterialet.


ANDERS JAKOBSON (2017-04-07)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2017
Bolag: Scanbox
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Enemies Forever, Visualizing the Heart of America, Damaged Heroes, Red Carpet Premiere, Filmmaker Q&A
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA