Full fart med Sveriges James Bond

FILMEN

Jan Guillous böcker om Carl Hamilton sålde hur mycket som helst under 90-talet och en hel del av dem har blivit film eller TV-serie. "Fiendens Fiende" visades först som TV-serie i åtta avsnitt men klipptes även ihop till en film. Här är det dock serien vi får fördelat på två diskar.

Allt börjar med att Hamilton anklagas för att vara rysk spion. Något som DG (Den Gamle), Hamiltons mentor vägrar tro på. Hamilton själv nekar förstås men en utredning dras igång och det finns lika många som vill att han ska vara skyldig som det finns de som vill att han ska frikännas.

Detta är dock bara en liten del av allt som händer i serien. Hamilton träffar kärleken i form av Eva-Britt som är polis. Tyvärr blir deras förhållande rätt ansträngt då Hamilton inte kan berätta om sitt jobb och förklara varför han måste spela nedgången och umgås med andra kvinnor på uppdrag i Moskva.

Det mest intressanta spåret i handlingen är dock det om spionen Stig Sandström som är baserad på den verkliga spionen Stig Bergling. Det var många som faktiskt trodde att det kunde ha gått till som Guillou beskriver händelseförloppet. Att Stig flydde till Ryssland och på vägen mördade sin fru. När paret sen dök upp levandes några år senare sprack den teorin förstås…

Jan Guillous styrka i Hamilton-böckerna är att han lagt ner så mycket tid för att få allt att bli så trovärdigt som möjligt. När man läser böckerna köper man upplägget och det känns inte otroligt att det skulle kunna gå till just så som han beskriver det. Denna känsla finns till viss del med i filmatiseringen också men då inte lika starkt.

Sen får man ju också erkänna att tidens tand gått rätt hårt åt serien. Det är 17 år sedan den spelades in och det märks. Peter Haber som gör huvudrollen är mycket yngre och framför allt mycket smalare. Dessutom tyckte jag redan 1990 att serien var rätt grå och den ser ju inte direkt bättre ut idag.

Serien är dock väldigt spännande och man märker redan här att Peter Haber är en stor skådespelare. Hans framträdande här är en väldigt god indikation på vad som skulle komma senare i och med bland annat "Beck"-filmerna.

Vi bjuds alltså på åtta avsnitt på vardera 50 minuter. Det betyder med andra ord att vi får drygt sex och en halv timme svensk spionthriller, tyvärr lite naggad av tidens tand med fortfarande väldigt bra.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består i att Jan Guillou själv inleder alla åtta avsnitten med en kort resumé. Jag är osäker på om detta fanns med när serien visades på TV men här funkar det i alla fall mycket bra.


TRE SAKER

1. En hel del av Jan Guillous böcker om Hamilton har filmats. Förutom "Fiendens Fiende" finns även "Täcknamn: Coq Rogue" och "Den demokratiske terroristen" med Stellan Skarsgård som Hamilton, "Vendetta" med Stefan Sauk som Hamilton och "Hamilton" med Peter Stormare som Hamilton.

2. Förutom filmerna finns det också två små korta TV-filmer om Hamilton. Dels "Förhöret" och dels "Tribunal". Dessa är lite svårare att hitta men rätt kul att se om man lyckas.

3. 2006 kom den elfte boken om Hamilton "Madame Terror". Detta efter ett uppehåll på 11 år efter det att den tionde boken släpptes 1995.


HANS-ÅKE LILJA (2007-11-16)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (5)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2007
Bolag: Pan Vision
Tema: Svenska deckare
Ljud: Stereo
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Introduktion av Jan Guillou
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA