Romantisk komedi utan det sockersöta

FILMEN

"Om hunden är mannens bästa vän, har mannen problem" är ett citat som inleder "The Dog Problem". I det här fallet är det mycket sant, men Solo (Giovanni Ribisi) har problem redan innan han skaffar hund.

Han är en författare som skrivit en bok han inte riktigt kan stå för och har nu spenderat alla sina pengar - och andras - på att gå i analys under ett år hos en psykolog (Don Cheadle). Nu är pengarna slut och han får anse sig färdig. Psykologen föreslår att han ska skaffa ett husdjur.

Tillsammans med lite smådumma kompisen Casper (Scott Caan) - en fotograf som alltid hamnar i säng med sina modeller och sedan blir ovän med dem - köper Solo en liten hund. Redan i djuraffären blir det krångligt för Solo vill ha en hund som inte ställer till några problem, som inte vill något utan bara är... en hund. Så är det förstås inte med hundar utan den grisar ned och har behov som alla andra djur.

Det blev inte som han hade tänkt sig, men han kan inte lämna tillbaka hunden. Casper föreslår att de ska lämna dem till rikemanstjejen Jules (Mena Suvari) som "tar hand om" hundar, men efter att ha träffa henne blir Solo inte speciellt tänd på idén. Den småkriminelle Benny (Kevin Corrigan) som Solo lånat pengar av vill ta hunden som pant men inte heller det går han med på. Dessutom vill dörrvakten hos psykologen köpa hunden. Hur mycket problem han än har med den fyrbenta krabaten så kan han inte lämna den till sitt öde.

För att göra det bästa av saken och bli mer bekant med hunden tar han med den till en hundpark och låter den springa fritt. Där träffar Solo Lola (Lynn Collins), och det flyktiga mötet blir genast mer seriöst när Lolas pitbull sätter tänderna i Solos lilla hund. Pank som han är får han låna pengar av Lola till veterinärräkningen. Ännu mer skulder.

Strax hamnar Solo i en väldig massa trubbel då både Jules och Benny vill ha hunden, och inte blir det bättre av att Lola lyckas slarva bort det lilla djuret. Allt Solo ville var ju bara att komma vidare i sin terapi och inte ha en massa problem.

Även om storyn kanske inte låter så rolig så utvecklar sig "The Dog Problem" till en ganska underfundig och charmig komedi. Till en början är den lite svår att komma in i. Det roliga är inte "flabbroligt" utan det humoristiska blir mer en underliggande känsla. Feel good, ni vet.

Solo känns som en roll Giovanni Ribisi gjort tidigare. Lite tafatt och nervös, men han spelar bra. Scott Caans karaktär är mer obehaglig, en sådan där jobbig typ med bara sex i skallen, men i och med att jag tycker så, så har även Caan gjort ett bra jobb. Överlag är skådespeleriet bra med en ganska liten, men tajt ensemble.

"The Dog Problem" är ett ypperligt exempel på att man kan göra romantisk komedi utan att bli sötsliskig eller ens ha med några direkta kärleksscener.


EXTRAMATERIALET

Inget extramaterial på utgåvan.


TRE SAKER

1. Scott Caan, som de flesta förmodligen känner igen från "Ocean's 11"-filmerna där han tillsammans med Casey Affleck spelar de lite småstruliga bröderna, har skrivit och regisserat filmen. Det är dock inte hans debut som manusförfattare och regissör ("Dallas 362" från 2003 kom före), men det är ett bra jobb han gjort som inte alls känns som hans andra film i de positionerna.

2. Hunden i filmen ska vara en "tongan terrier", men det verkar vara en påhittad ras. Hur som helst är terriern - för en sådan är det i alla fall - urgullig och mycket duktigt regisserad.

3. Filmen innehåller ett långt montage där man får se vad som händer med hunden när den slarvas bort, ackompanjerat av låten "Walking in L.A." av den något märkliga och obskyra gruppen Missing Persons. Mycket intressant musikval.


ANDERS JAKOBSON (2008-06-18)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dramakomedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: CCV
Ljud: Digital dolby 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (24/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA