Skrämmande dåligt skådespeleri tyvärr

FILMEN

Leif GW Perssons "Goltuppen" handlar om Lars-Peter Forsman som är djupt kriminell och tillbringar den mesta av sin tid mer innanför murarna. Han lever dock för att rymma och sätta dit den okände tjallare som är anledningen till att han sitter inne just den här gången. Han har ingen aning om vem det är men ändå fast besluten att ta reda på det så han kan utkräva sin hämnd. Frågan är bara hur han kommer att reagera när han faktiskt upptäcker vem det är…

Samtidigt lyckas hans försupne halvbror hamna mitt i en pengauppgörelse i den under världen och får av misstag med sig en väska med en ryslig massa pengar i. Pengar som många vill ha tag på. En del så gärna att de är villiga att döda för det.

Så långt skulle "Goltuppen" kunna vara riktigt lyckad. Tyvärr så lider den, som så många svenska TV-serier, något fruktansvärt av den tid som passerat sen den spelades in. Precis allt i den känns gammalt och omodernt. Allt från språket som används till karaktärernas utseende. Dessutom är skådespelarna riktigt usla. I huvudrollen som Lars-Peter ser vi en ung Thorsten Flinck som här fick sitt genombrott. Som Lars-Peters flickvän Nina ser vi Marie Richardson och som poliserna Jansson och Åström ser vi Anne-Li Norberg och Christian Fex. Tyvärr gör de dock som sagt riktigt usla framträdanden och känns oengagerade och plastiga. Ingen av karaktärerna har speciellt stor personlighet.

Dessutom känns serien som är drygt tre och en halv timme lång emellanåt riktigt seg. Många gånger flyter allt bara på och inget händer och såhär i efterhand borde man nog kortat den med ett avsnitt… minst.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. "Goltuppen" visades första gången på SVT 1991 i fem 40-minutersavsnitt.

2. Jag ställer mig hela tiden frågan om det är för serien har 18 år på nacken som den känns så dålig, eller om man skulle ha tyckt det även 1991… men då det å andra sidan inte så mycket att jämföra med som idag.

3. Kolla slutscenerna när en av karaktärerna skjuter sig i huvudet. Det känns inte direkt som om det var till specialeffekterna filmens budget gick…


HANS-ÅKE LILJA (2009-05-21)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (11)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2009
Bolag: Scanbox
Ljud: Stereo
Bild: 4:3
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (19/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA