Något, något, något mindre bra än sist

FILMEN

Efter succén med "Blue Harvest" fortsätter gänget bakom "Family Guy" att beta av George Lucas "Star Wars"-trilogi (eller trilogier?) och följdaktligen får vi fortsättningen - det vill säga en version av "Rymdimperiet slår tillbaka" - under namnet "Something, Something, Something Dark Side". Tyvärr är den inte lika kul som den första filmen.

Historien har i alla fall fått lite mer tid att sprida ut sig över och är hela 55 minuter lång. På DVD i alla fall, när filmen visades i serien var den ett dubbelavsnitt på 44 minuter.

Storyn är det inte så mycket att orda om - det är ju "Rymdimperiet slår tillbaka" rakt av med allt vad det innebär i form av kopierade bildvinklar, originalmusik och ljudeffekter etc. Det är precis som sist väldigt snyggt gjort. Precis som sist refereras det friskt till andra filmer i skämten och ja, i det stora är det precis som sist - bara inte riktigt lika bra.

Det känns inte som de fått till skämten lika bra den här gången och lite elakt sagt blir det mest en plikttrogen fortsättning på den förra filmen utan att få till det lilla extra. Men gillar man "Family Guy" överlag så uppskattar man säkert "Something, Something, Something Dark Side" också.

Mest spännande för mig var att se vem man satt i rollen som Yoda, eftersom alla huvudkaraktärer fått sina naturliga roller redan i den första filmen. Det visade sig bli en karaktär jag inte sett tidigare i serien, så det var lite av ett antiklimax. Däremot har den stora gula kycklingen blivit Boba Fett, vilket till och med Peter Griffin tycker är kul.

En liten besvikelse alltså, men ändå ser jag fram emot den tredje och troligen sista filmen, fast det är också mest för att trilogin ska bli komplett än för att jag är brutalt sugen på den.


EXTRAMATERIALET

Det finns ytterligare två sätt att se filmen som extramaterial, dels med kommentarspår och dels med "fact-ups" - det vill säga små faktarutor som poppar upp. Vissa faktan är helt ovidkommande och oseriösa, men det finns en del intressanta, både ur "Family Guys" och "Star Wars" världar.

En liten featurette om hur originalfilmens affisch gjordes om som en "Family Guy"-målning finns med och lyckas både vara intressant och fruktansvärt irriterande på samma gång. Man behöver inte skämta till det jämt.

Betydligt mer samlad och därefter torrare är en titt på några scener sida vid sida med animatics. Ingen featurette man ser om en miljard gånger direkt.

Det finns en "bordsläsning" (som jag väljer att översätta "table read" till - det vill säga när skådespelarna och övriga medarbetare sitter runt ett bord och läser igenom manuset) av de första två akterna i filmen och man märker snabbt att en hel del ändrats till det slutgiltiga resultatet. Inga större saker, men små skämt här och där. Jag tycker rent av att vissa saker är roligare i den version som läses upp.

Vi får även en liten smygtitt på bordsläsningen av nästa del i trilogin, som kommer att heta "We have a bad feeling about this".


TRE SAKER

1. Ett av mina favoritskämt från "Family Guys" andra säsong återanvänds i filmen. I original är det Peter som slår i knät och ojar sig i smärta överdrivet länge. Här är det en AT-AT som gör samma sak.

2. Precis som sist görs det en liten referens till att den animerade serien "Robot Chicken" (som Seth Green är skapare till) också håller på med "Star Wars"-parodier, och dessutom ligger före "Family Guy".

3. En av de saker man lär sig i "fact-ups"-versionen av filmen är att Seth MacFarlane gör röster till 25 olika karaktärer i filmen. IMDB hävdar dock att det är 26.


ANDERS JAKOBSON (2010-07-11)
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (7)
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: FOX
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: 4:3
Extramaterial:
Kommentarspår, Fact-ups, The Dark Side of Poster art, Animatic scene-to-scene, "Family Guy: Something, Something, Something Darkside" - bordsläsning, "Family Guy: We have a bad feeling about this" - bordsläsning
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
KOMEDIERNA