Originell historia om tvål och slagsmål

FILMEN

Även om "the first rule of Fight Club is you don't talk about Fight Club" så hade jag tänkt prata lite om "Fight Club".

Det är en fantastisk film och en fullkomligt originell historia i botten, Chuck Palahniuks bok med samma namn. Jag såg aldrig filmen när den gick på bio. Min uppfattning var att den handlade om några som pucklade på varandra på ett synnerligen brutalt sätt, och jag fattade inte grejen. Men några kompisar bedyrade filmens genialitet, vilket ledde till att jag köpte den på DVD och det har jag knappast ångrat.

Regisserad av David Fincher och med Brad Pitt, Edward Norton och Helena Bonham Carter i huvudrollerna är det en i princip perfekt film. Väl berättad, snyggt foto, schysst musik och briljanta skådespelarprestationer.

Edward Norton är filmens huvudperson. När vi först träffar honom är han ett vrak. Han har svårt att sova, vet inte riktigt vad han håller på med i vardagen och är allmänt förvirrad om sin livssituation. För att råda bot på det hela söker han sig till supportgrupper för folk som varit eller är sjuka. I denna miljö kan han äntligen slappna av och få utlopp för allt han bär inom sig.

Han är inte ensam om att nästla sig in i dessa grupper. Han noterar en kvinna som heter Marla (Bonham Carter) som också dyker upp överallt (till och med på gruppen för testikelcancer) och detta stör honom enormt. De kommer överens om att dela upp dagarna och det blir starten på en ganska märklig relation.

Under en flygresa stöter han på Tyler Durden (Pitt) som han genast fascineras av. När hans lägenhet plötsligt sprängs flyttar han in hos Tyler i ett ruckligt rivningshus. Tyler visar sig vara en person med många märkliga strängar på sin lyra, med smått anarkistiska idéer om det mesta. Ju mer Tyler och vår huvudperson umgås ju märkligare blir deras relation, och då är det inte så konstigt att de slutligen börjar puckla på varandra för att känna sig fria.

Så startar Fight club och det är snart fler och fler människor som söker sig till klubben för att utifrån de gällande reglerna slåss med varandra. Allting eskalerar när Tyler bjuder hem medlemmarna och utvecklar terroristorganisationen Project Mayhem. Vår huvudperson blir allt mer förvirrad av situationen och när han slutligen förstår vad som händer innan Tyler går för långt.

Nu är det så här att "Fight club" har en rejäl twist, och även om jag tror att de flesta som läser denna text har sett filmen så säger jag förstås inget om det, men som vilken välsnickrad och smart twist som helst är ledtrådarna uppenbara vid upprepade tittar.

Och upprepade tittar, lär det bli fler av, i alla fall för min del.


EXTRAMATERIALET

Den här utgåvan har frikostigt med extramaterial, och ganska annorlunda sådant, samlat på en egen skiva. Fem huvudkatagorier: "Cast & crew", "Behind the scenes", "Publicity material", "Art gallery" och "Deleted and alternate scenes".

Under den första kategorien finns en hel mängd med biografier att läsa från skådespelarna till The Dust Brothers som gjorde musiken. En hel del att läsa men om man verkligen vill ha något att göra går man in under "Behind the scenes".

Det finns tre underkategorier; "Production", "Visual effects" och "On location". Under de två första kategorierna finns det en rad scener att titta på där man själv kan välja ljud, bild och kommentarspår. Bland de intressantare finns de fantastiska förtexterna som Fincher fick söka separat budget till efter att filmbolaget gillat filmen. Han har ju alltid snygga förtexter. Även klippen om huvudpersonens IKEA-hem och "Photogrammetry"-effekterna är roliga att titta på.

"On location" är en kort, kort bakomfilm som gärna kunde varit mycket längre.

Nästa huvudkategori - "Publicity material" - innehåller också ett myller av grejer. Trailers, två PSA:s, ett gäng internetspottar som är mycket coola, en musikvideo, ett promotionbildgalleri med lobbykort, annonser, presskit och stillbilder, och så en avskrift av en intervju med Edward Norton.

Mer bilder att titta på finns det under "Art gallery" och vill man hellre se rörliga bilder går man in i "Deleted & alternate scenes" där ett par borttagna och ett par alternativa scener finns att titta på.

Pust! Ska man invända mot något så är det att blir lite väl "klickigt" och att en rejäl bakomfilm hade suttit fint.

På första skivan finns ett kommentarspår med David Fincher, Brad Pitt, Edward Norton och Helena Bonham Carter. Det är ett intressant kommentarspår med spännande infallsvinklar på filmen.

Slutligen så är fodralet till denna utgåva mycket tjusigt med en rejäl booklet med intressanta citat från många inblandade.


TRE SAKER

1. Som musikintresserad lyssnar jag alltid lite extra på musik i filmer. "Fight Club" har väldigt bra musik, The Dust Brothers soundtrack är väldigt passande och vilken låt är mer perfekt till filmens slut än The Pixies "Where is my mind"?

2. Det råder en viss förvirring om vad Edward Nortons karaktär heter. På IMDB.com kallas han "The Narrator", i promomaterialet kallas han Jack eftersom han refererar till sig själv som det under filmens gång baserat på en artikel han läser (det är också det namn David Fincher nämner i bakommaterialet), slår man på engelsk text står det "Rupert:" så fort det är voice-over. I boken hette han Joe.

3. Meatloaf med bröst! Ja, det är otroligt coolt att den gamle rockoperalegenden gör en roll i filmen.


ANDERS JAKOBSON (2007-06-09)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (9)
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2001
Bolag: SF
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Extramaterial:
Kommentarer av: David Fincher, Brad Pitt, Edward Norton och Helena Bonham Carter, Bakom kulisserna, Visuella effekter och scener sett utifrån flera vinklar, Borttagna scener, Biografier på skådespelare och produktionsteamet, Intervjuv med Edward Norton, Traliers och reklam, Internetkampanj, Galleri med bl.a foton och promotionmaterial samt kreativa förarbeten till filmen.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (25/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA