Ny Wallanderfilm med känsligt ämne

FILMEN

Återigen är det dags för Wallander att ta sig an ett hemskt dåd. I "Skulden" är det en sexårig pojke som försvinner från dagis. Den fröken som ensam vaktar barnen på gården får ett samtal och går undan lite och sen är han borta. Polisen letar överallt men utan resultat. Frivilliga letar men också de utan resultat. Kurts kollega Martinsson är dock övertygad om att den nyss släppte pedofilen, Greger Frankman, som bor i området ligger bakom försvinnandet. Detta råkar han även hinta till sin granne som med hjälp av andra föräldrar i området ger Frankman och hans mamma ett helvete med väldigt ödesdigra konsekvenser.

När det gäller misstänkte finns dessa både bland, tidigare nämnda Frankman, men även dagisets personal och pojkens familj. Vem den skyldige är ska dock visa sig vara allt annat än lättuträknat och frågan är om det inte är det absolut värsta alternativet…

"Skulden" är ytterligare en av de Wallanderfilmer som tar upp ett väldigt otäckt ämne. Det har förekommit i några tidigare filmer också och det är alltid lika otrevligt. Kanske är man extra känslig om man har egna barn men just när barn far illa är extra svårt att se. Dock gör inte detta filmen dålig, tvärt om. Just för att den berör så mycket så blir den också extra intressant.

Kurt har även taggat ner lite och är inte alls så otrevlig som han var i förra filmen. Jag vet inte om det var för att det var första filmen i en ny omgång eller vad det beror på men i den här filmen känns han betydligt trevligare och lite mer som sig själv. Dock stjäl Martinsson lite av spotlighten i "Skulden" i och med hans övertygelse om att det är Frankman som är skyldig till försvinnandet. Bäst i filmen är för övrigt Jan Mybrand i just rollen som Greger Frankman, perfekt skådespelarval.

Av de nya karaktärerna är det mest Lena Endres Katarina, den nya åklagaren som får ta plats. Hon känns redan som en fullvärdig medlem i persongalleriet och Kurt försöker med alla medel fånga hennes uppmärksamhet. Isabell och Pontus känns dock fortfarande mest som biroller.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av trailer för de tidigare filmerna plus nästa.


TRE SAKER

1. När man efter att ha sett filmen kollar på omslaget (jag tänker inte avslöja om det är på framsidan eller baksidan) kan man ana filmens upplösning. Otroligt klantigt av den som designat det.

2. Kurts tafatta försök att få till det med den nye åklagaren fortsätter och han är verkligen hopplös.

3.Ytterligare en omslagsdetalj. Jag gillar att filmerna i den nya omgången har siffror på ryggen. Det gör det mycket lättare att hålla ordning på vilken film man ska se när.


HANS-ÅKE LILJA (2009-06-17)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (39)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: SF
Tema: Wallander
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Trailer
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (20/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA