Hopp i en dystopisk framtid

FILMEN

Det är ingen positiv bild regissören Alfonso Cuarón målar upp i "Children of men", baserad på PD James bok. Blekt i blått och grönt filter berättas en riktig dystopi år 2027. När vi kommer in i filmen har världens yngsta människa dött. En 18-årig pojke. För världen har rasat samman efter en pandemi som gjort jordens kvinnor oförmögna att få barn. Land efter land har helt sonika dött och England svämmar över av illegala flyktingar som hålls i rena koncentrationsläger.

Vår huvudperson Theo (Clive Owen) blir kontaktad av sin ex-fru Julian (Julianne Moore), ledare för en terroriststämplad organisation kallad Fiskarna. Hon ber Theo att utnyttja sina kontakter för att föra en illegal flyktingkvinna genom landet och överlämna henne till den mytomspunna organisationen Projekt Människa. Det visar sig att flyktingen är den första gravida kvinnan på 18 år, något som skänker Theo hopp och motivation att hjälpa till.

Men Fiskarna är en instabil organisation som lider av djävulskt dubbelspel och Theo måste rymma därifrån med kvinnan och kämpa med livet som insats för att ta henne till slutmålet.

Filmen är både spännande och hemsk på ett lite jobbigt sätt. Framtidsvisioner som är så här pass mörka är sällan direkt njutbara för sinnet. Filmen ger på sätt och vis samma sorts känslor som man fick av "1984".

Men i och med att det finns lite hopp så spricker det mörka molnet upp. "Children of men" är en mycket bra film, bildmässigt strålande och ett skådespeleri som är klockrent.


EXTRAMATERIALET

Återigen missar vi en massa intressant extramaterial. Region 1-DVD:n har följande:

• Deleted Scenes
• Featurette: The Possibility of Hope
• Featurette: Under Attack
• "Children of Men" Comments by Slavoj Zizek
• Theo & Julian
• Futuristic Design
• Visual Effects: Creating the Baby

Och vad får vi om inte en torr trailershow. Tragiskt.


TRE SAKER

1. Filmen innehåller ett par otroligt långa scener utan synbara klipp. Det längsta är över sex minuter långt, vilket kanske inte låter så imponerande men i och med att det är en scen som är i ständig rörelse över ett par olika miljöer så är det verkligen det.

2. Michael Caine spelar en hippie som odlar gräs med jordgubbssmak. Caine baserade sin roll på John Lennon och är en sympatisk prick i filmen.

3. Jag har inte läst något av PD James men såg hennes Dalgliesh-deckare med stort intresse på 80-talet. Jag skulle aldrig trott att hon skrivit förlagan till denna film, baserat på just hennes deckarbakgrund. "Children of men" är för övrigt den första filmatiseringen som hon själv medverkar i, om än i en liten cameoroll.


ANDERS JAKOBSON (2007-05-29)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin science fiction
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Science fiction
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA