Fantasifyllt familjeäventyr

FILMEN

I dessa tider, när barn- och familjefilmer är mer eller mindre hjärndöda, är det kul att se en film som spinner på något av det viktigaste barn kan ha, nämligen fantasi och kreativitet. I "Bedtime Stories" berättar Adam Sandler sagor för sin systers barn, fantasifyllda sagor om hjältar som gör goda gärningar och med hjälp av barnens kreativitet kommer sagorna till liv, något som chockar Sandlers karaktär Skeeter samtidigt som han försöker dra nytta av det.

Han jobbar som vaktmästare på ett stort lyxhotell. En gång i tiden var hotellet ett litet mysigt ställe som drevs av hans far. Där växte han och systern Wendy (Courtney Cox) upp. Men pappan var inte någon vidare ekonom och han tvingades sälja verksamheten till affärsmannen Barry Nottingham (Richard Griffiths) som dock lovade att Skeeter alltid skulle ha en plats där. Och det har han haft och han har slitit hårt, men när Nottingham annonserar att han ska överlåta verksamheten så är det inte till Skeeter utan till slemproppen Kendall (Guy Pearce) som dejtar hans Paris Hilton-liknande dotter Violet (Teresa Palmer). Dessutom ska hotellet rivas och ett nytt ska byggas på den plats där skolan som Wendy och hennes väninna Jill (Keri Russell) arbetar och där syskonbarnen går.

När Skeeter får rycka in som barnvakt under några dagar berättar han sagor i spännande miljöer, med sig själv som huvudperson och barnen hjälper till och allt det som de säger blir sant nästa dag. Skeeter ser chansen att styra sagorna så att han äntligen ska bli hjälten som räddar kungariket och får prinsessan.

När jag skriver att sagorna kommer "till liv" så menar jag det fullt ut. Det är färgsprakande och skojiga äventyr som bubblar upp på tv-rutan, både i riddar-, cowboy- och rymdhjältemiljö. Riktigt fantasifullt och eftersom äventyren hittas på medan de berättas så kan vad som helst hända - och händer.

Resultatet är en ganska småmysig film som kanske är mer riktad till barn än till vuxna. Det finns bland annat ett jättekonstigt marsvin med gigantiska ögon med i filmen som egentligen inte fyller någon funktion alls utan bara känns som en figur som ska roa barnen. En figur som möjligen ska roa de äldre är Skeeters kompis Mickey spelad av den smått kontroversiella Russell Brand. Det är en riktigt dum typ som dock är väldigt rolig.

Filmen är inte speciellt realistisk och ibland känner jag att den flippar ut lite väl mycket, men samtidigt förstår jag hur formen säkert går hem mycket bättre hos den yngre publiken. Jag tycker mest det är kul att se vad man kan göra runt ämnet fantasi och kreativitet, men roas även av den ganska enkla, men mysigt trevliga storyn.


EXTRAMATERIALET

För nästan tio år sedan såg jag min första bakomfilm. Det var till "The Mummy" och en vältalig man med extremt risigt hår (John Andrew Berton Jr) lotsade mig genom specialeffekter och annat kul som helt klart lade grunden för mitt intresse av vad som händer bakom kameran. Nu, nästan tio år senare, dyker mannen upp igen i "Bedtime Stories" bakomfilm och har lika risigt hår och pratar lika intressant om specialeffekterna. Cirkeln är sluten.

I övrigt innehåller extramaterialet både porträtt av barnen och marsvinet i filmen samt en rad outtakes med både bloopers och allmänt flams mellan tagningarna. Här finns lite mer Russell Brand och även lite mer Rob Schneider som gör en rolig roll i filmen (betydligt roligare än i hans egna filmer) som indian med mystisk protesnäsa.

Det finns även en handfull bortklippta scener som i de flesta fall bara är längre versioner av de som är med i filmen.


TRE SAKER

1. Det roligaste i filmen är Skeeters ringsignal på mobilen. Jag skrattade högt åt den hysteriska signalen. Var kan man ladda ned den?

2. Skeeter och Wendy är verkligen varandras motsatser. Hon är seriös och tvingar i sina ungar nyttiga groddar och andra konstigheter. När Skeeter första natten ska läsa en sago ratar han totalt systerns politiskt korrekta barnbok "Den organiska ekorren får en cykelhjälm". Genial titel!

3. Man ska inte prata om folks utseende, men något skumt har hänt med Courtney Cox. Den gulliga Monica Geller finns inte längre utan det är någon stel botox-variant vi har att göra med nu för tiden.


ANDERS JAKOBSON (2009-06-24)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin barn o familj
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
© Disney
Genre: Barn o familj
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2009
Bolag: Disney
Ljud: Dolby digital 5.1, DTS-HD 5.1
Bild: 1080p high definition 2.35:1
Extramaterial:
Cutting room floor: Deleted scenes, Laughter is contaigious: Outtakes, Until Gravity do us Part, It's Bugsy, To all the little people
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (24/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA