En tragedi som gör avtryck 20 år senare

FILMEN

Någon gång för kanske 15 år sedan fick jag en bok av min storebror: "Tunn luft" av Jon Krakauer. Det är - enligt omslaget - "En insidesskildring av tragedin på Mount Everest". Min bror sålde in boken som en av de bästa han läst. Jag kom tyvärr aldrig igenom den, men tog ändå del av historien i en dokumentär - och nu, i spelfilmen "Everest".

Filmen skildrar ett försök att bestiga Mount Everest våren 1996. Nya zeeländaren Rob Hall (Jason Clarke) leder en expedition. Han är en trygg arrangör av expeditioner och sätter hälsa och säkerhet först. Hans konkurrent är främst amerikanen Scott Fischer (Jake Gyllenhaal) som är aningens mer elitistisk i sin stil. Konkurrensen ser vi inte speciellt mycket av i den här historien och då flera expeditioner är i omlopp samtidigt ser de båda konkurrenterna till att samarbeta i stället för att tävla. "Den stora tävlingen är människan mot berget", konstateras det.

I Halls expedition ingår bland annat Beck Weathers (Josh Brolin), en veteran utan erfarenhet från de riktigt höga höjderna, Doug Hansen (John Hawkes) som deltagit i en tidigare Hall-led expedition utan att nå toppen, Yasuko Namba (Naoko Mori), den första kvinnan att bestiga sju av de åtta högsta topparna med bara Everest kvar, samt journalisten Jon Krakauer (Michael Kelly) som skulle dokumentera expeditionen för Outside magazine.

Expeditionen går inte problemfritt från början men tillräckligt bra för att det tänkta datumet då toppen ska nås ska hållas, och just den dagen börjar väldigt bra. Men den utdragna klättringen har tagit på krafterna hos vissa deltagare och när ett oväder nalkas förvandlas allting till en mardröm.

"Everest" är å ena sidan en utmärkt negativ reklamfilm för bergsbestigning. Jag vill då verkligen inte utsätta mig för de faror som drabbar deltagarna i expeditionen. Innan klättringen börjar hålls en väldigt pedagogisk genomgång om vad som händer när man når allt högre höjder. Det pratas om att när man når en viss höjd börjar kroppen att dö, och det känns ju lagom muntert.

Å andra sidan är det en bra och spännande och slutligen gripande film där man till större delen sugs in i de bitande vindarna och plågsamma snöattackerna och verkligen känner med karaktärerna. Emellanåt brister illusionen för mig och jag förstår att scenerna är inspelade i en ofarlig miljö, men samtidigt är väldigt mycket inspelat i något slags skarpt läge. Skådespelarinsatserna är av hög klass.

Först när filmen väl är slut inser jag att det faktiskt inte finns någon direkt huvudperson i den. Det är faktiskt inte någon nackdel när det är väldigt många människor iblandade i en tragedi som fortfarande gör avtryck 20 år senare.


EXTRAMATERIALET

Utöver ett kommentarspår finns det en handfull bakomfilmer av det kortare slaget. Allting är över på knappt en halvtimme, men det känns även fullt tillräckligt. Alla filmer behöver inte timme efter timme med bonusar.

Det vi får är dock ganska basic. En vanlig making-of, en titt på klätterträning, en titt på inspelningsplatser och scenbyggen och så en liten vända med de verkliga personer som valt att berätta om sina upplevelser. Lite småputtrigt trevligt, men inget som är värt att se om fler gånger.


TRE SAKER

1. Filmen är inte baserad på Jon Krakauers bok, utan på flera andra skildringar av händelserna, bland annat "Left for Dead" av Beck Weathers. Krakauer ska inte vara allt för ledsen för det, i och med att hans bok "Into the Wild" blev en minnesvärd film av Sean Penn.

2. Med tanke på att Nya Zeeland satts på filmkartan känns det lite märkligt att inga nya zeeländska skådespelare återfinns bland karaktärerna som ska vara därifrån. Jason Clarke är visserligen född i Australien (vilket inte är samma sak) men de övriga är engelsmän som pratar dialekt.

3. Filmen finns även utgiven i 3D och även om jag inte tagit del av den så förstår jag att filmupplevelsen får en ordentlig skjuts när bergets toppar och dalar skildras i all sin prakt.


ANDERS JAKOBSON (2016-02-24)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Blu-ray
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2016
Bolag: Universal
Ljud: Dolby True Atmos 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Commentary, Learing to Climb, A Mountain of Work, Race to the Summit: The Making of Everest, Aspiring to Authenticity: The Real Story
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (20/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA