Skräcken bortom skogsbrynet

FILMEN

Efter "Signs" fortsatte M. Night Shyamalan att skildra det yttre hotet, den här gången från skogen och inte från rymden. Att vara ensam i en mörk skog och inte veta vad som orsakar allt knäppande och knarrande är otäckt nog. Tänk er då att vara i exakt samma situation och vara blind...

I "The Village" möter vi en grupp människor i en isolerad by. Det är i slutet av 1800-talet och människorna lever helt självständigt och framför allt gemensamt. Alla större händelser, begravningar som bröllop, innehåller middagar med långbord. Alla känner alla i det lilla samhället.

Men där finns också oro och hemligheter. Byn är inte frivilligt isolerad. I skogsbrynet går en gräns som ej får beträdas för i skogen lever varelser som inte får störas. En ed svors en gång och varelserna och byborna har sedan dess levt i respekt för varandra. Men något har upprört varelserna och byborna varnas med den förbjudna röda färgen.

Samtidigt startar en annan slags oro i byn. Lucius Hunt (Joaquin Phoenix) gillar inte isoleringen som många gånger indirekt ansvarat för flera människors död. Han vill gå för att hämta medicin i städerna bortom den så att byns hälsa kan bevaras. Byns styrande råd varnar för de faror som finns i städerna. Men när olyckan slår till och Lucius drabbas får rådet tänka om.

Den som förväntar sig isande skräck kan bli besviken. Filmen är mer ett långsamt drama med en ordrik dialog, och det är det som sägs som man ska ta in. Varför är byn så isolerad egentligen? Men därmed inte sagt att filmen inte är skrämmande. Det finns gott om renodlad skräck i ett par sekvenser som får en att kura ihop sig och tydligt identifiera sig med människorna i filmen. Varelserna är helt klart otäcka och stämningen i sann Shyamalananda oerhört spänd.

Skådespelarinsatserna varierar. Phoenix gör sin specialskrivna roll bra, Sigourney Weaver är oväntat blek i rollen som Lucius mor. William Hurt gör en stark och trygg insats som byns ledare medan Bryce Dallas Howard imponerar mest som den blinda hjältinnan i filmen, den som slutligen får lämna byn och ta sig genom skogen. Adrien Brody gör en för honom lite oväntad roll som en efterbliven ung man. Man kan se det lite som att Brody underutnyttjas ganska rejält, men han spelar trovärdigt.

I ett större perspektiv - som i det här fallet betyder inom Shyamalans filmvärld - är "The Village" kanske inte någon av hans bättre filmer, och egentligen starten på en nedåtgående kurva där filmerna successivt bara blivit sämre och sämre, men det är något visst med den i alla fall. Det finns onekligen en speciell känsla i hans filmer och den känslan är närvarande även i "The Village".


EXTRAMATERIALET

Det slår mig att extramaterialet på M. Night Shyamalans filmer, som nästan alltid har ett personligt tilltal i och med att Shyamalan i största möjliga mån pratar direkt med tittaren och idogt kommenterar och förklarar allting, måste vara rena guldgruvan för blivande filmskapare. När han i blocket med bortklippta scener förklarar i detalj vad de skulle ha för poäng i filmen och varför de togs bort så är det lite filmskolakänsla över det hela. Och jag gillar det skarpt.

Bakomfilmen är knappt en halvtimme lång, men lyckas ändå täcka upp det mesta man vill veta om filmen. Dock känns vissa partier alldeles för korthuggna och bara som man skrapar lätt på ytan. Det talas till exempel ganska lite om själv storyn i filmen, med egentligen bara någon kort kommentar om vad som inspirerade historien från första början.

En annorlunda titt bakom kulisserna är utdrag ur Bryce Dallas Howards dagbok som hon själv läser. Här får vi ett skärsnitt ur produktionen från när Bryce fick manuset tills hon sett den färdiga filmen. Annorlunda och roligt på samma gång.

Avslutningsvis har Shymalan grävt i lådan med hemmagjorda filmer från sin tonårstid och bjuder på något som närmast kan beskrivas som en Indiana Jones-kopia. Lite pinsamt, men roligt också.


TRE SAKER

1. I vanlig ordning innehåller filmen en twist. Två till och med. Speciellt den andra är synnerligen oväntad, men samtidigt kände jag vid första titten att det var väldigt uppenbart att det skulle finnas en twist över huvud taget.

2. Fotot i filmen är strålande. Hela filmen känns som en evig höst och den effektiva användningen av gult och rött är oerhört smart.

3. Filmen skulle ursprungligen heta "The Woods", men när en annan film med den titeln dök upp, blev det "The Village" i stället.


ANDERS JAKOBSON (2005-01-19)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (15)
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2005
Bolag: Buena Vista Home Entertainment
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Deconstructing The Village, Deleted scenes, Bryce's Diary, M. Night's home movie, Production Photo Gallery
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (14/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
THRILLERNA