Säsong 2 är lika bra som säsong 1

FILMEN

I första säsongen lämnades vi med en ruskigt spännande cliffhanger. Hur skulle det gå för Carlos, skulle han överleva det hemska fallet i trappan och branden som uppstod för att Rickards lilla påhitt gick så fel?

I säsong två av "Varuhuset" tätnar intrigerna på Öhmans. Skumraskaffärerna blir ännu värre och människor lurar och bedrar varandra hej vilt – utan hämningar. Svinnet från lagret fortsätter att gäcka de ansvariga och hur ska de få stopp på de stora summor som försvinner från Öhmans varje år? Maktkampen mellan Margareta Öhman och Karin Forss fortsätter även den här säsongen och Margareta och hennes allierade gör allt för att få bort Karin från vd-posten.

Det är dock inte bara på arbetet människorna har problem. De privata schismerna blir bara värre och värre. Conny och Ingrid försöker få sitt förhållande att fungera. Något som inte är allt för lätt då Connys relation med sin exfru är väldigt infekterad. Ingrid kämpar med dåliga försäljningssiffror på dammode och gör allt för att få behålla jobbet medan Bodil lurar i vassen, redo att ta tillbaka sitt chefsjobb.

Tinas sångkarriär går inte så bra som hon hade hoppats. Bengt och Edith ska skiljas. Karin och Franks förhållande stöter på problem då Karins syster Harriet fortfarande är kär i Frank. Den prostituerade Ylva får jobb i charken och säkerhetsansvarig Berggren gör allt för att klara upp svinnet.

Redan i första säsongen fick vi se naket och i säsong 2 blir det ännu mer i form av en riktigt avslöjande duschscen. Sådant får man inte se i nutidens svenska såpor och därför blir reaktionen än mer påtaglig.

Något som slår mig under dessa 541 minuter är att modet lika gärna kunde vara hämtat från 2009 och inte 1987. Ingrid och Ylva klär sig ofta i kläder som skulle kunna hittas i butiker i dag. Den klassiska t-shirten med tigermotiv eller den chockrosa Snobbentröjan hittar du nu också. Modet är roligt och inte alls så tokigt många gånger. Men det blir lite för mycket för skrattmusklerna när strikta och propra Margareta plötsligt förvandlas till en förförerska i illrosa stövlar, piffat hår och utmanande blick. Det är också väldigt kul när Berggren sliter fram sin mobiltelefon – en vikbar med lång utdragbar antenn. Dock är det på samma gång riktigt nostalgiskt och fint att se hur det var för 22 år sedan i Stockholms innerstad.

Slagsmålsscenerna är verkligen urusla men frågan är om de blivit så mycket bättre med åren? Jag tror faktiskt inte det. "Varuhuset" håller måttet. Serien får sitt första betydande dödsfall i säsong 2 och även om säsongen inte avslutas med någon riktig cliffhanger är säsong 3 mer än efterlängtad.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Sven Melander spelar sig själv i en liten roll som kund i charken. Han ser exakt ut som i "Sällskapsresan" och det går inte att låta bli att njuta och le lite extra.

2. En tonårstjej som plötsligt får reda på att hon har en annan biologisk pappa än den hon trott börjar väl inte att kalla den nya mannen för pappa direkt. Eller? Allt kan hända i såpans värld och folk som blir kära ska i nästa stund gifta sig. Det är otroligt hur många händelser de kan trycka in i ett avsnitt och hur snabbt en del saker sker.

3. Flygbussarna har inte direkt ändrat sin design sedan 1987.


MARIA EREMO (2009-06-17)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (4)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 3
Utkomstår: 2009
Bolag: Nordisk film
Tema: Svenska tv-klassiker, Kompletta tv-serier
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: 4:3
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (24/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
UNDERHÅLLNINGSUTGÅVORNA