Vackert om en ful verklighet

FILMEN

Irak är det nya Vietnam. I alla fall när det kommer till filmer. Multipelt Oscarsbelönade "The Hurt Locker" utspelar sig 2004 under ockupationen av Irak. Vi följer ett team om tre personer vars uppgift är att desarmera bomber och utreda olika bombattentat.

Till en början heter teamets ledare, och den som slutligen får iklä sig den nästan bombsäkra dräkten och göra de farligaste insatserna, Matt Thompson, men när han dör när en bomb sprängs anländer Will James (Jeremy Renner) som ny teamledare. Han säger till sina kollegor JT Sanborn (Anthony Mackie) och Owen Eldridge (Brian Geraghty) att han inte tänker ersätta Thompson. Det gör han heller inte, för Will är en väldigt annorlunda soldat. Han framstår som en blandning av orädd och oansvarlig på en och samma gång, och ger sig in i svåra uppdrag utan att blinka.

Det blir en del interna duster som följd och Sanborn och Eldridge är mest angelägna om att göra jobbet så smärtfritt som möjligt. Det är nämligen bara en knapp månad kvar tills de får lämna Irak. Sanborn tycker att Will är dumdristig medan Eldridge har en mer haraktig karaktär.

Styrkan i filmen kommer fram när man börjar gräva i Wills karaktär. Varför är han som han är, varför gör han som han gör och varför har han en låda med bombdelar under sin säng?

Det är så klart inte det enda som är bra med filmen. Det är en stark skildring av krigets helvete ur en ny och annorlunda synvinkel. Nu kan man tycka vad man vill om USA:s krig mot Irak, men det här är ingen nationalistisk och glorifierande film. Regissören Kathryn Bigelow och manusförfattaren Mark Boal har fått till en vacker och realistisk film om en ful och obegriplig verklighet. Till sin hjälp har de använt ett dokumentärt bildspråk som skapar en oerhört närvaro. Lustigt nog klipps det in otroligt stiliserade närbilder i slowmotion vid ett par tillfällen, som går helt emot det dokumentära anslaget, men som samtidigt ger en liten stund för eftertanke.

Trots att filmen har stora namn som Guy Pearce, David Morse, Ralph Fiennes och Evangeline Lilly i biroller så är trion som gör huvudrollerna för mig okända namn vilket ger ännu mer realism, och som konklusion måste jag lyfta fram Jeremy Renner i ljuset. Vilken insats! Oscarsnomineringen för bästa manliga skådespelare var väldigt självskriven.


EXTRAMATERIALET

Omslaget utlovar ett "avslöjande" kommentarspår med regissören Kathryn Bigelow och manusförfattaren Mark Boal. Jag skulle snarare beskriva det som tämligen lågmält och tillbakahållet. Känns inte som några speciellt avslöjande detaljer kommer fram under de två timmarna.

Bakomfilmen är av ganska traditionellt snitt med till större delen kommentarer från skådespelare och filmmakare. Inget märkvärdigt utan enbart ett enkelt komplement till filmen.


TRE SAKER

1. Titeln är slang för att bli skadad i en explosion.

2. "The Hurt Locker" blev den stora Oscarsvinnaren under galan 2010. Sex statyetter blev det, bland annat de tunga priserna bästa regi och bästa film, där Kathryn Bigelow alltså stod emot sin ex-man James Cameron. Redan innan galan sa Cameron att han hoppades att Bigelow skulle belönas och uppmärksammas för sin karriär som regissör. Som den första kvinnliga vinnaren någonsin i kategorin lär ingen glömma bort henne nu.

3. Dessvärre gick Jeremy Renner miste om sin statyett, men fortsätter han i samma anda lär den komma förr eller senare.


ANDERS JAKOBSON (2010-04-06)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Nordisk film
Tema: Oscarsvinnare
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Kommentarspår, Bakomfilm
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (19/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA