Dags för ett återbesök hos Gene Hunt

FILMEN

Har ni sett "Life on Mars"? Har ni det kommer ni att känna igen de flesta karaktärerna i "Ashes to Ashes". Serien är nämligen en spin-off till just "Life on Mars" där Sam Tyler blev påkörd av en bil 2007 och vaknade upp i 1973. Där träffar han polischef Gene Hunt och kollegorna Annie Cartright, Chris Skelton och Ray Carling.

I "Ashes to Ashes" är det den kvinnliga polisen Alex Drake som 2008 blir skjuten för att vakna upp 1981. Hon i sin tur träffar också Gene, Chris och Ray. Annie har bytts ut och ersatts av karaktären Chaz Granger. Var Annie tagit vägen förklaras inte.

Vad som förklaras är dock hur Alex kan hamna i samma "verklighet" som Sam gjorde fast åtta år senare. Just detta faktum var nämligen det som i förhand verkade mest omöjligt att få till på ett bra sätt. Detta förklaras dock ypperligt med att hon hört Sams berättelse och på så vis läst om de fiktiva karaktärer hon senare träffar. Hennes undermedvetna spelar henne alltså ett spratt, om det nu inte är så att hon faktiskt förflyttats tillbaka till 1981…

Som väntat blir det konflikter mellan Gene och Alex både för att det skiljer 27 år mellan deras verkligheter och för att hon är kvinna i en mansdominerad värld. Det är dock tiden som är "Ashes to Ashes" svaghet. Man utnyttjar just det faktum att de är från olika tidsåldrar och att Alex är från framtiden alldeles för dåligt. I "Life on Mars" kommenterade Sam ofta skillnader och han visste till exempel om vissa saker som skulle komma att hända, innan de hände. Visserligen gör även Alex det men då gäller det mest hennes föräldrar.

Alex föräldrar dog nämligen av en bilbomb när hon var en liten flicka och denna händelse har hemsökt henne under hela hennes live. Nu återvänder hon till 1981 innan föräldrarna dör och får alltså chansen att förändra deras framtid… eller? Alex själv är övertygad om att det är därför hon är i 1981 och att i och med att hon räddar dem kommer hon att återvända hem till 2008 och sin dotter igen.

Även om "Ashes to Ashes" inte riktigt lever upp till "Life on Mars" är det en riktigt bra serie. Och kanske är det inte rättvist att jämföra serierna så mycket som jag gör men samtidigt är det svårt att låta bli. De innehåller ju trots allt i stort sätt samma karaktärer. Alla skådespelarna gör som väntat bra ifrån dig och precis som tidigare är det Philip Glenister som spelar Gene Hunt, Marshall Lancaster Chris Skelton och Dean Andrews Ray Carling. I rollen som Chaz ser vi Montserrat Lombard.

Säsong ett består av åtta avsnitt och det är redan bestämt att det blir en säsong till vilket är tur för den som förväntar sig en upplösning på serien redan nu kommer att bli besviken. Säsong ett slutar riktigt spännande och allt är lika öppet som när serien började.


EXTRAMATERIALET

Överraskande finns det rätt mycket extramaterial i boxen. Framförallt får vi en bakom kulisserna-film ("Life after Mars - Behind the scenes documentary") som är hela 30 minuter lång. Här får vi höra från de flesta inblandade i serien och man får verkligen den där titten bakom kulisserna man förväntar sig.

Vi får också två kortare filmer där vi dels får se hur man går till väga för att spränga en bil och dels får en rundtur i kulisserna där vi får besöka alla de viktiga platserna vi ser i serien. Dessutom får vi också kommentarspår till en del av avsnitten och några borttagna scener.

Med andra ord får extramaterialet godkänt både när det gäller kvalité och kvantitet och att man dessutom varnar för att man inte ska se extramaterialet förrän man sett serien gör ju inte det hela sämre.


TRE SAKER

1. Precis som "Life on Mars" har också "Ashes to Ashes" fått sin titel från en David Bowie-låt. "Ashes to Ashes" ska dock, enligt mig, mer ses mer som en variant än en fortsättning av "Life on Mars".

2. Det är svårt att inte jämföra "Ashes to Ashes" med "Life on Mars" (som ni säkert märkt genomgående i recensionen) men samtidigt måste jag konstatera att Sam och Alex är två totalt olika karaktärer.

3. Har ni tänkt på att Sam (som är en kille) har ett namn som skulle kunna passa på en tjej och att Alex (som är tjej) har ett namn som passar på en kille? Eller är det bara jag som tänker på sådana detaljer?


HANS-ÅKE LILJA (2008-06-13)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (5)
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: DVD
Region: 2 - inte svensk
Antal skivor: 4
Utkomstår: 2008
Bolag: Contender
Ljud: Stereo
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Audio commentaries, Set Tour with Designer Stevie Herbert, Car Explosion, Life after Mars - Behind the scenes documentary and Deleted scenes
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (20/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA