En rolig samling ur fyrans arkiv

FILMEN

Här har vi ett klassiskt blandband i DVD-format med klipp i olika längd från ett axplock av TV4:s humorprogram - "Hey Baberiba" (17 + 41 minuter), "Parlamentet" (22 minuter), "Hjälp!" (16 minuter), "Time out" (12 minuter), "Situation Magnusson" (9 minuter) och Papi Raul och Dan Bäckman (ur "Sen kväll med Luuk") (9 minuter).

Sammanlagt två dryga timmar som man kan välja att se i blandat utförande eller program för program, och det tackar jag för. De flesta programmen är ju sådana som jag sett och skrivit om tidigare, så då är det skönt att kunna välja vad man vill se. I och för sig kan jag se klippen ur "Hjälp!" där vi enbart får Johan Glans självmordsbenägne Reine Bok hur många gånger som helst. Den bästa svenska snubbelhumorn sedan Papphammar.

Från "Hey Baberiba" får vi båda ett kortare block med sketcher och skivans längsta block med utvalda delar ur "Familjen", och från spin-offen "Situation Magnusson" får vi lyckligtvis/trist nog (beroende på hur man ser på saken) inte de mest pinsamma sketcherna.

Av panelprogrammen vinner "Parlamentet" över "Time out" alla gånger. Jag har aldrig gillat "Time out" och de flesta av de 12 minuterna går ut på att Måns Möller och Annika Andersson tjafsar med varandra. Tramsigt och tröttsamt. "Parlamentet" bjuder å sin sida på en blandad komplott från åren med Hans Rosenfeldt, Henrik Schyffert och Anders S Nilsson som programledare. Även här bjuder Johan Glans på ett av de roligaste inslaget i en diskussion om sexuellt avvikande: "Min fru är sexuellt avvikande. Det är skitjobbigt för varje gång jag vill ha sex så avviker hon".

Till slut ett alldeles för kort block med Felix Herngrens Dan Bäckman och Papi Raul. Jag hade nästan glömt bort hur roliga dessa figurer var. Scenen när Papi Raul gör en macka helt och hållet med fötterna är absurt kul än idag.

På förhand hade jag inte så speciellt stora förhoppningar på den här samlingen, speciellt som den innehöll så mycket som jag redan hade sett (egentligen är det möjligen "Time out"-materialet jag bara kan säga att jag troligen inte sett tidigare), men det är bra samling med en hel del kul på. Ett fint alternativ om man inte vill inhandla de separata DVD-utgåvorna.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av tre inslag. Till att börja med har man samlat ihop Björn Gustafssons bidrag till "Parlamentet" innan han fick sitt "genombrott" i Melodifestivalen. Här kan man snacka om en komiker som är ung och oförstörd och nu nästan helt uttjatad och känd för saker som inte är speciellt roliga, i alla fall inte i jämförelse med vad han gjorde i "Parlamentet" förra året. Samtliga klipp är redan YouTube-klassiker så den stora behållningen är att man här får dem med bra bild.

Även nästa inslag är från "Parlamentet". Här får vi vara med om en misslyckad publikomröstning som får tas om på grund av en kranskugga. Det intressanta är att resultatet förändras ganska drastiskt efter lite gnäll från det förlorande laget.

Det sista inslaget är från något av "Hey Baberibas" nyårsprogram ur vilket vi får en liten "Classic Albums"-dokumentär om dansbandet Torix. Det är en skickligt gjord film som korsar "Classic Albums" småtorra seriositet med det svenskaste vi har - dansband från Värmland. Mycket kul.


TRE SAKER

1. I både ett Papi Raul- och ett Hjälp-Reine-inslag figurerar en hjälm med tyngder på. Slump?

2. Björn Gustafssons minspel när han blir rädd för tomten och inte förstår någonting av vad Anders S Nilsson säger är obetalbart.

3. Det är förvånansvärt lite Robert Gustafsson i boxen, han har ju stått för det roligaste i "Parlamentet" och även i "Time out".


ANDERS JAKOBSON (2008-06-16)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin humor
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Humor, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Pan Vision
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Widescreen och fullframe
Extramaterial:
Björn Gustafsson ur "Parlamentet", Misslyckad publikomröstning i "Parlamentet", "Hey Baberiba": Torix-dokumentär
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA