Fransmän i skärgården

FILMEN

Vad vi har att göra med här är något så originellt som en fransk film som utspelar sig i den svenska skärgården. Albert (Jean-Pierre Darroussin) har för vana att ta med sin snart 17-åriga dotter Jeanne (Anaïs Demoustier) på sommarresor i Europa och den här gången går resan till Sverige. Albert är besatt av en vikingaskatt som han tror sig ska kunna hitta med nyinköpt metalldetektor. Jeanne lyssnar intresserat men hennes tankar är inte riktigt med i planen.

När de kommer fram till huset där de ska bo visar det sig att hyresvärdinnan Annika (Lia Boysen) bokat fel så de får dela huset med henne och hennes franska väninna Christine (Judith Henry). Inledningsvis blir det lite stormigt, men de kommer snart överens. Jeanne tar mycket intryck av den äldre kvinnan och en liten romans blommar upp mellan Albert och den samma, trots att hon hela tiden ringer till någon pojkvän någonstans.

Vad som snabbt står klart är att Albert är tydligt överbeskyddande och inte alls blir speciellt glad när Jeanne fattar tycke för Annikas son Johan (Björn Gustafsson). Men vad Albert egentligen behöver är en ordentlig tankeställare som kommer när han minst anar det.

"De vuxna" är ett mjukt och försiktigt drama i den vackra skärgårdsmiljön. Storyn har lite brister här och där då man inte riktigt förstår karaktärernas motiv, men i det stora hela är filmen bra. Skådespelarinsatserna är fina, där Lia Boysen överraskar genom att prata en perfekt franska. Anaïs Demoustier, som gör en väldigt skör roll, nominerades som "mest lovande skådespelerska" i den franska Césargalan.

Jag kan inte påstå att filmen ger något djupare intryck, men det är ändå en trevlig stund man har tillsammans med karaktärerna.


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. Björn Gustafsson är förhållandevis samlad i sin roll, förutom i en scen där han uppträder med sitt band där han dels mimar rätt illa och sedan agerar ungefär som han brukar göra i humorsammanhang.

2. Det är rätt många kända svenska skådespelare med i filmen, och som sagt enbart tre franska.

3. Filmen är inspelad på Orust och ser väldigt idyllisk ut.


ANDERS JAKOBSON (2009-04-21)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Sandrew Metronome
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MARS/APRIL
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA