Småstadsliv efter apokalypsen

FILMEN

Stephen King har berättat någon gång att många av hans historier uppstår när han tänker "Vore det inte kul om..." och fyller på med något otrevligt scenario. Skulle man beskriva den kortlivade tv-serien "Jericho" enligt den modellen skulle det bli något i stil med "Vore det inte kul att se livet i liten småstad i Kansas efter att 23 atombomber utplånar delar av USA och skärmar av staden från omvärlden?"

Anledningen till att jag nämner Stephen King över huvud taget är att upplägget påminner rätt mycket om några av de historier han skrivit där ett litet samhälle eller stad råkat ut för något otrevligt och får ta hand om det själva, till exempel boken/filmen "Köplust", tv-serien "Storm of the Century" eller förra årets massiva roman "Under the Dome". Det finns väldiga likheter - samhällets kollaps, inre stridigheter, normala människor som får hoppa in i hjälteroller och så vidare.

Historien börjar några timmar innan det första svampformade molnet syns i horisonten. Jake Green (Skeet Ulrich) har återvänt till Jericho, Kansas för att försöka få loss lite pengar från arvet efter sin farfar. Jakes återkomst mottas med blandande reaktioner. En del gamla vänner är glada för att se honom igen, men hans pappa, Jerichos borgmästare Johnston Green (Gerald McRaney) är inte lika glad, och det är inte brodern Eric (Kenneth Mitchell) heller. Jake lämnade nämligen Jericho fem år tidigare efter en strulig period och vad han gjort under de här åren vet ingen, och han är inte pigg på att berätta det. Johnston håller hårt i arvet, han tycker nämligen inte att Jake bevisat sig mogen nog att få det.

Men så kommer stunden som förändrar världen och Jake får kasta sig in i den ena hjältesituationen efter den andra. Familjen Green förenas och tar tag i den obegripliga situationen och dess efterföljder. Jerichoborna blir avskurna från omvärlden utan att veta vad som egentligen hänt. Det är bara den precis nyinflyttade Robert Hawkins (Lennie James) som verkar veta något, men varför gör han det? Och vad är det som hänt och vem ligger bakom allting?

Serien går ganska snabbt in i ett "nytt äventyr varje vecka"-stuk, även om det finns en större story arc i bakgrunden hela tiden. Man får även nya ledtrådar till det stora mysteriet allt eftersom och serien går från att skildra den inre politiken i Jericho till något större och mer komplext. Det är lite mesigt inledningsvis, men mot slutet av den första säsongen trappas spänningen upp avsevärt och den avslutande säsongen blir ännu mer intensiv där Jerichoborna blir allt mer involverade i konspirationen bakom bomberna.

Karaktärerna är ganska varierade, men kanske inte optimalt utvecklade. Lyckligtvis vägs detta upp av både Jake Green och Robert Hawkins som både har många kvaliteter och hemligheter som gör det intressant att följa deras utveckling. En liten brist är att det inte är några riktigt tunga skådespelare i någon bärande roll. Ett och annat ansikte känner man igen sedan tidigare, men serien hade behövt något tyngre namn för att få ett extra lyft. Detta sker dock delvis i säsong två då Esai Morales ansluter som en driven militär. Morales, som tidigare imponerat på mig som Tony Rodriguez i några säsonger av "På spaning i New York", är kanske inte världens kändaste skådespelare, men har rejält med pondus och kraft att han lyfter upp "Jericho" ett steg till.

Fördelningen av avsnitt mellan de olika säsongerna är till synes rätt märklig - 22 avsnitt i säsong 1 och blott sju i säsong 2. Blev serien skrotat mitt i säsong 2? Nej, sanningen är den att CBS lade ned säsongen efter säsong 1 på grund av bristande tittarsiffror, men efter vilda påtryckningar från fansen gick de med på att göra ytterligare sju avsnitt. Efter det skrotades serien för gott, men har fortsatt som serietidningar. Det finns ett fanintresse för "Jericho" som är snudd på obegripligt troget, vilket är kul.

Det är dock väldigt tursamt att man fick de där sju avsnitten att avsluta serien för om slutscenen i den första säsongens final hade varit slutet på historien så hade man som tittare blivit enormt besviken eftersom det är en gigantisk cliffhanger. Säsong två är betydligt tätare och snabbare, men det känns som det skulle behövts ett eller två avsnitt till för att runda av lite snyggare och mer naturligt. Serien får ett fungerande, men inte helt tillfredsställande slut.

I sin helhet känner jag mig inte helt tillfredsställd efter att ha sett seriens 20 timmar. Jag hade förväntat mig något bättre, men samtidigt så är serien klart godkänd. Bristerna - avsaknaden av kända skådespelare och i viss mån seriens begränsade specialeffekter - spelar inte så himla stor roll egentligen och jag ångrar inte att jag tittade på den.


EXTRAMATERIALET

Det finns bortklippta scener och kommentarspår till utvalda avsnitt, vilka jag lämnar till de riktiga "Jericho"-fansen att fördjupa sig i.

Båda säsongerna har halvtimmeslånga bakomfilmer som tar upp det mesta. Den till första säsongen fokuserar så klart mer på hur idéerna uppstod, och den till den andra mer om hur serien gick i graven. Till säsong ett finns även en ganska torr featurette om kärnvapen, och i säsong två en rolig liten sak om hur "Jericho"-fansen fick serien att förnyas (se Tre saker). Här finns även ett alternativt slut till serien.

Det alternativa slutet på serien omfattar halva avsnittet, men skiljer sig i regel inte så där överdrivet mycket från det som sändes. Man kommer fram till samma poäng, men med en väsentlig skillnad som gör att det alternativa slutet känns mer som ett cliffhangerbetonad slut på säsongen snarare än serien. Faktum är att det alternativa slutet egentligen var originalslutet och det som visades var alternativet... Eh, lite komplicerat, men ni förstår kanske?

I denna specialbox finns även en bonusskiva som jag hade enorma problem att se. Min blu-ray-spelare vägrade spela skivan, BD-Rom:en i PC-laptopen fick efter mycket bråk igång skivan men låste sig sedan direkt, medan Mac-laptopen klarade av att spela större delen av den, men hoppade över skadad information. Om detta gäller generellt, eller om det låg ett dåligt ex i min box låter jag vara osagt.

Hur som helst finns här ca 30 minuter småklipp som känns som de ursprungligen visats på någon hemsida. Mest triviala saker som en sorts trailer tonsatt med The Hives "Tick tick boom", några specialeffektstittar, en table read och annat småjox. Inget jag kommer att se igen, så därför spelade det inte så stor roll att skivan var korrupt.


TRE SAKER

1. Förpackningen består av säsong 1 i digipack, säsong 2 i vanlig förpackning och så ett platt, litet fodral med bonusskivan, allting stoppat i ett rätt snyggt yttre fodral. Svårt att komma bort från att det känns som en lagerrensning i nytt utförande dock.

2. Serien innehåller en karaktär som är döv i en stor biroll, vilket betyder att vissa dialoger framförs på teckenspråk. Inte helt vanligt i tv-serier och faktiskt sympatiskt gjort av skaparna. Dock framgår det av extramaterialet att karaktären ursprungligen inte var tänkt att vara döv (eller "död", som översättaren klantar till det).

3. Jag har nämnt att fansen fick serien att komma tillbaka. Den avgörande händelsen var när de skickade 18 ton (!) jordnötter (!!) till CBS (varför förklaras om man ser serien). Man annonserade även i tidningar som Variety och The Hollywood Reporter. Trots de smått besatta fansen var det alldeles för lite "vanligt folk" som tittade på serien, och tittarsiffror är ju allt i tv-världen.


ANDERS JAKOBSON (2010-06-18)
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 9
Utkomstår: 2010
Bolag: Paramount
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Building Jericho, What if?, Deleted scenes, Audio commentaries, Rebuilding Jericho, Nut job, Deleted scenes, Audio commentaries, Patriots and Tyrants - Alternate unaired ending: Segment from series finale, Tick tick boom, Behind the scenes "Thank you", 100 reasons to watch Jericho, Table read, Napalm action sequence, Train crash sequence, Cast members' memorable moments
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (24/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
KOMEDIERNA