Chase bäst när Hjälp! tappar stilen

FILMEN

Det är fortfarande helt absurt och surrealistiskt att Chevy Chase gästspelat i en svensk komediserie. Och det är inget litet gästspel han gör i tredje säsongen av "Hjälp!". Han spelar en amerikansk resereporter som är mycket populär, känd och dryg. Han tappar dock lusten totalt och säger upp sig, och samtidigt som hans fru lämnar honom och tar alla hans pengar blir han strandsatt i Stockholm, utan både pass, pengar och boende.

Hans vägar korsas med Örjan Lax (Johan Rheborg) som lyckats få jobb som överdrivet nitisk vaktchef på ett hotell och Chases Dan Carter lyckas övertala Lax om att han är från CIA och att han är där och rekar för att USA:s president snart ska komma dit. Riktigt hur Carter fattar att han kan spela Lax som en välstämd gitarr förstår man inte, ett riktigt stort plotthål, men det blir en ganska kul historia av det hela, och Rheborg lär vara skapligt nöjd över att få spela mot en idol.

Den andra stora historien i säsongen är med Felix Herngrens veliga Benjamin som tidigare i serien har varit fast i ett homosexuellt förhållande utan att vara homosexuell, och sedan råkat byta kön och blivit förförd av en äldre dam... Den här gången blir han medlem i en rånarliga som visar sig vara nazister och samtidigt blir han muslim... Ja, det är rörigt och virrigt och alldeles för osannolikt och överdrivet.

Det gäller hela säsongen i stort. "Hjälp!" har liksom tappat stilen alldeles och bara blivit absurt och skruvat för sakens skull. Ett exempel på detta är de avbrytande små klippen "Hej lobotomi" med Per Andersson som storrökande man som sitter och säger sjuka saker. Ibland obegripligt, ibland riktigt kul men mest stilbrytande och fel i allmänhet.

Några nya karaktärer har tillkommit. Petra Mede spelar en skrupellös plastikkirurg enligt mottot "cash is king". Hon har dessutom blivit tillsammans med Morgan Allings karaktär LM (från första säsongen), den ständigt kåta mannen som nu fått kronisk erektion och tillsammans prövar de många minst sagt suspekta läkemedel för att få bot på detta.

Sissela Kyle har plockat med sin fixarkaraktär Sture (känd från olika galor) som springer omkring och donar i huset och lägger fram sina tankar och idéer för alla som inte vill lyssna. När han inte träffar sin otroligt krävande mamma (även denna spelad av Kyle). Den där mammakaraktären är en av de läskigaste jag sett i svensk tv... Usch!

Som assistent till psykologen Jeanette (Stina Ekblad) kommer Birgitta (Anna Blomberg) som egentligen nog skulle behöva få ordentligt med behandling själv. Man undrar hur bra psykolog - eller människokännare över huvud taget - Jeanette är.

Nu hoppas jag att vana tittare av "Hjälp!" reagerar. Har inte Sissela Kyle och Anna Blomberg varit med tidigare och spelat andra karaktärer? Jo, så är det. Kontinuitet är tydligen ingenting man lägger vikt vid, speciellt som Benjamins föräldrar bytts ut mot andra skådespelare.

Den åtta avsnitt långa säsongen är ingen höjdare tyvärr. Det mesta av det som varit roligt tidigare har nu blivit tjatigt och smått pinsamt. Ingen vidare utveckling och för min del får det gärna vara nog nu.


EXTRAMATERIALET

Lustigt nog finns det inget extramaterial. Här hade man förväntat sig någon sorts Chevy Chase-extravaganza, men icke det.


TRE SAKER

1. Baksidetexten menar att Annika Anderssons karaktär från säsong 2 ska vara med och hon är till och med med på bild på framsidan. Men hon är inte med. Dessutom finns det en bild på Felix Herngren på baksidan som definitivt inte är med i säsongen. Oerhört slarvigt och dåligt!

2. Hela humoreliten måste ha köat för att få ha med "spelat mot Chevy Chase" på meritlistan. Claudia Galli, Henrik Schyffert och Josephine Bornebusch gör alla små biroller mot Chase.

3. En fjärde säsong? Nej tack. Nu har "Hjälp!" gjort sitt tycker jag.


ANDERS JAKOBSON (2009-04-22)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (2)
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2009
Bolag: Pan Vision
Tema: Kompletta tv-serier
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA