Traumats efterspel i fragment

FILMEN

Miljön är kanske det mest amerikanska vi har - en klassisk diner i en liten småstad. Folk sitter i båsen eller vid the counter och hamburgarna fräser på stekplattan.

Idyllen går snabbt i kras när en man kommer in och helt utan anledning skjuter ihjäl ett antal människor innan han tar sitt eget liv. Vad vi sen får vara med om är efterspelet och de trauman folket som var på plats i restaurangen får.

En doktor (Guy Pearce), som faktiskt var den som släppte in mördaren i restaurangen, misslyckas med att rädda livet på ett offer och börjar då droga sin fru så han kan rädda henne från migränattackerna. En cancersjuk man (Forest Whitaker) överlever ett skott i halsen och inbillar sig att han har turen på sin sida och återupptar ett grovt spelmissbruk. En ung flicka (Dakota Fanning) ser sin far dö, och blir distanserad och religiös på kuppen. Hennes bästa kompis (Josh Hutcherson) blir totalt insluten och plågad av en hemlighet från dödsskjutningen, och en servitris (Kate Beckinsale) blir i efterspelet oförmögen att ta hand om sig själv och sin baby.

Själva händelsen får vi bara fragment av under filmens gång innan helhetsbilden blir tydlig.

Å ena sidan är det intressant med ett sådant här upplägg eftersom de överlevande offren från en sådan här incident ofta inte exponeras i efterspelet. "Det sista offret" med Uma Thurman var lite inne på samma spår. Men å andra sidan är "Fragments" en tämligen deprimerande film nästan helt utan hopp.

Filmer av det här slaget kan fylla sin funktion när man är på rätt humör, men i det här fallet blir för dystert, för långsamt och inte speciellt givande, trots ett stjärnspäckat skådespelarstall.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Originaltiteln på filmen är "Winged creatures" och bygger på en bok med samma namn. Personligen tycker jag att "Fragments" är mer spännande titel.

2. Det här är, så vitt jag kan komma ihåg, den tredje filmen i rad med Forest Whitaker jag sett där han spelar en deprimerad typ ("The Air I Breathe" och "Powder Blue"), fjärde om jag räknar med röstskådespelet i "Till vildingarnas land". Han behöver göra något annat för variationens skull.

3. Rykten sa att regissören Rowan Woods tyckte att Dakota Fanning var jobbig att arbeta med och klippt bort många av hennes scener. Woods gick ut med ett uttalande där han dementerade ryktet.


ANDERS JAKOBSON (2010-03-04)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Pan Vision
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (19/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA