Flortunn anledning till pang-pang i massor

FILMEN

Karaktärers motivation är något viktigt i en story. Varför gör person X det den gör? Vad motiverar person X? Vad är den utlösande faktorn som kanske väcker person X ur en självvald dvala och får hen att explodera? Ta till exempel "Taken" där Liam Neesons dotter blir kidnappad och det blir anledning nog för Neeson att göra kaos med bovarna. En fullt tänkbar och acceptabel motivation. Eller en personlig favorit, den gamla "flaxa runt i Paris"-thrillern "Frantic" från 1988 där Harrison Ford släpper allt för att leta efter sin försvunna fru. Ett lika tänkbart och acceptabelt motiv.

Sen finns det dock svagare motiv, absurda motiv eller rent av löjliga motiv. I "John Wicks" fall är det något misch-masch av den senare sorten. Titelkaraktären (Keanu Reeves) är en före detta hitman som dragit sig tillbaka från de blodiga uppdragen med ett sanslöst imponerande CV. John Wick träffar kärleken, gifter sig och lever ett lugnt och tillbakadraget liv. Men i bakgrunden finns en sjukdom i frun som hastigt tar hennes liv. Wick lämnas ensam i det stora lyxhuset. Frun har dock planerat en liten sista gåva och Wick får en hundvalp att lägga kärlek på.

Men så hamnar Wick i ett litet bråk med en ung ryss som tycker att Wick har en väldigt schysst Mustang och sen står helt plötsligt ryssen där i lyxhuset mitt i natten och klubbar ned Wick, dödar hunden och stjäl bilen. Där har vi motivet som väcker Wick ur hans dvala, för hunden var en förlängning av frun på något vis och Wick måste hämnas! Nåväl - den unga ryssen (Alfie Allen) är son till maffiabossen Viggo (Michael Nyqvist) som vet mycket väl vem Wick är. Han är ju till och med en före detta anställd. Faktum är att alla, alla skurkar, polisen och fan och hans moster, vet vem Wick är - förutom den unga ryssen... Hm...

Wick gräver fram sina vapen och ger sig ut på hämndturné. Viggo sätter ett pris på hans huvud och andra hitmen triggas igång av den rejäla summan, men finns det någon som kan stoppa Wick innan han tagit död på alla som kan tänkas stoppa honom?

Även om jag som hundägare kan förstå motivet är det ändå bara en flortunn anledning till att safta på med så mycket pang-pang det går på drygt 90 minuter. Filmen är gjord av några stuntmen som blivit filmskapare och då känns det inte så konstigt att fokus lagts på att göra så mycket actionraffel det går oavsett manus och story. För mig blir det inte så givande att matas med action utan substans och "John Wick" blir därför bara marginellt bättre än en dussinfilm. Upplägget med en pensionerad mördarmaskin som gör comeback är ju dessutom gjort flera gånger om, med "The Equalizer" som ett färskt och bättre exempel.

Filmen är dock späckad med kända ansikten ända in i minsta biroll. Lite märkligt för det känns som visa skådisar mer eller mindre bara kastas bort, samtidigt som det är en ganska absurd känsla att se bekanta figurer i varenda scen. Willem Dafoe, Dean Winters, Adrianne Palicki, John Leguizamo, Ian McShane, Lance Reddick och Clarke Peters till exempel.

Och så har vi ju då "vår" Michael Nyqvist i sin kanske största internationella roll hittills. Givetvis som ryss. Som dessvärre pratar engelska med svensk brytning... Men Nyqvist är ganska bra i rollen ändå, fast kan man hoppas att denna tredje roll som ryss blir den sista, även om det är en kär svensk tradition...


EXTRAMATERIALET

En handfull bakomfilmer med lite olika inriktningar ger en samlad bild av produktionen. Det handlar om hur filmen kom till, om Keanu Reeves, om resten av skådespelarna, lite om teman i filmen och stuntscener. Typ det vanliga när det gäller actionfilmer. Lite småputtrigt och lagom trevligt, men kanske inget man tittar på varje vecka i resten av livet.

Detta kompletteras av ett kommentarspår med filmskaparna.


TRE SAKER

1. Manuset är skrivet av Derek Kolstad som tidigare har två Dolph Lundgren-filmer i bagaget.

2. Möjlig spoilervarning så markera för att läsa resten: John Wick har ihjäl 76 personer i filmen.

3. En "John Wick 2" är på gång och tanken är att det ska bli en trilogi. Känns i dagsläget inte som några filmer som kräver att de ska göras...


ANDERS JAKOBSON (2015-03-26)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (3)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2015
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
Extramaterial:
Audio Commentary by Filmmakers Chad Stahelski and David Leitch, Calling in the Cavalry, Destiny of a Collective, Don't F*#% With John Wick, N.Y.C. Noir, The Assassin's Code, The Red Circle
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (18/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA