Historien om galornas gala

FILMEN

WrestleMania är både den wrestlinggala som gått flest gånger och den största WWE/WWF skapat. Den gick för 27:e gången under 2011 och galan bara växer och växer. Under senare år har man även inkluderat en dag då fansen får en chans att träffa sina idoler samt Hall of Fame-ceremonin som tar plats kvällen före själva galan.

På "The true history of WrestleMania" får vi höra hur det hela började, vilken chansning det egentligen var för Vince McMahon att dra igång hela WrestleMania-cirkusen. Vi får berättelsen i en hyfsat kronologisk ordning fram till den 26:e upplagan av galan och jag får nog erkänna att det ibland känns lite som om man från början velat göra hela dokumentären längre. De första åren gås igenom mycket mer noggrant än de senare, vilket tyder just på att man fick lite ont om tid. Eller så tycker man att de ligger så nära i tiden att de inte behöver gås igenom så noga, men det känns lite för kortsiktigt tänkt.

Det jag saknar lite är mer scener bakom kulisserna. Vi får en del men det hade varit kul att se mer av hur brottarna förbereder sig, hur de lägger upp planerna inför matchen och så vidare. Nu hör det ju visserligen lite till själva spelet att detta inte ska avslöjas, men jag tycker nog ändå att man skulle kunnat kosta på sig lite mer här.

Naturligtvis varvas allt med bilder från de stora matcherna och intervjuer med de stora brottarna. Bland de matcher som står ut lite extra finns matchen mellan Hulk Hogan och Andre the Giant från WrestleMania 3 och Retirement-matchen mellan Randy "Macho Man" Savage och The Ultimate Warrior från WrestleMania 7.

Som dokument över "WrestleMania" tycker jag "The true history of WrestleMania" funkar sådär. Det känns som om det fattas en hel del och det känns som om man hastat igenom senare hälften av galorna, men samtidigt är det riktigt kul och intressant att se det vi får se här. Det ger ändå en hyfsad bild, möjligen tillrättalagd, över hur det gick till när den största wrestlinggalan skapades och underhölls. Det framgår hur stor roll Vince McMahon har men samtidigt hur mycket han har investerat i den. På det hela taget är "The true history of WrestleMania" riktigt bra... även om den förmodligen kunnat varit ännu bättre.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består föga oväntat av en massa matcher från just WrestleMania genom tiderna. Hur bra dessa representerar "WrestleMania" låter jag vara osagt men det finns en hel del intressanta matcher. Bland annat får vi se far och son McMahon i en Street Fight från WrestleMania 17. På blu-ray-utgåvan får vi även tre extra matcher samt en del intervjuer där brottare bland annat berättar om olika WrestleMania-minnen.


TRE SAKER

1. I en match mellan Stone Cold Austin och Brett "The Hitman" Hart väljer man att visa scener där blod förekommer i svartvitt. Amerikansk TV i ett nötskal...

2. Det framgår som sagt hur stor roll Vince McMahon har över WrestleMania och WWE i dokumentären men just detta får mig också att undra vad som ska hända med WWE när han inte längre orkar styra det. Finns det en framtid för WWE efter Vince McMahon?

3. Kanske kunde man hittat ett lite mer spännande omslag till utgåvan, eller?


HANS-ÅKE LILJA (2011-07-11)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (67)
20 senaste recensionerna i kategorin sport
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Sport
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2011
Bolag: TMC
Ljud: Stereo
Bild: Anamorfisk widescreen
Extramaterial:
Matcher från WrestleMania samt Gene Okerlund Interviews Liberace, Underestimating the crowd at WrestleMania IX, Bobby Heenan’s Wild Ride, Rey Mysterio on His WrestleMania Outfits, John Cena on Making an Entrance, Edge on Facing the Undertaker at WrestleMania, Bret Hart on his Return to WrestleMania, “My Favourite WrestleMania Moment”
RECENSERAT DENNA DAG (24/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA