Uppgång, fall och uppgång igen

FILMEN

Producenterna till "Talladega Nights - The Ballad of Ricky Bobby" sålde in filmen med "Six words: Will Ferrell as a Nascar driver". Av det kan man dra följande slutsatser: Will Ferrell är den hetaste superstjärnan inom komedigenren just nu och intresset för Nascar är enormt i USA.

"Talladega Nights" är den andra delen av en eventuell trilogi av regissören Adam McKay och Will Ferrell (där, lustigt nog, Ferrell spelar en karaktär med initialerna R.B.). Den första var "Anchorman" och den sista kommer att bli "Step brothers" som kommer 2008. "Anchorman" gillade jag inte alls, tyckte inte den var speciellt rolig, men "Talladega Nights" är en betydligt bättre och roligare film.

Ferrell är i toppform i denna skämtrika film. Rollen som Nascarstjärnan Ricky Bobby är verkligen klippt och skuren för honom. Ricky Bobby föddes – bokstavligen – till att köra snabba bilar, i baksätet på pappans bil efter en tvärnit i 170 knyck. Det var också pappan – suveränt gestaltad av Gary Cole – som efter tio års frånvaro gav Ricky ett ledord på vägen: "Kommer man inte först, så kommer man sist".

15 år senare blir Ricky nummer ett, en riktig superstjärna inom sporten. Han gifter sig med ett smått manipulerande och lurigt blont bombnedslag och får två djävulska och oförskämda ungar, genialt döpta till Walker och Texas Ranger.

Egentligen är allt frid och fröjd. Ricky Bobby vinner allt som går att vinna och bästa kompisen Cal Naughton Jr (John C. Reilly) kommer tvåa - varje gång. Men så dyker en farlig utmanare upp spelad av Sacha Baron Cohen. Han är Formel ett-förare och till råga på allt fransman och gay. Det senare poängteras hårt i filmen och är givetvis en välriktad pik till motorsportens homofobiska kultur.

Ricky Bobby satsar hårt i utmaningen, men kraschar svårt och förlorar allt. Vägen tillbaka är inte lätt, men hjälpen att komma tillbaka kommer från ett oväntat håll.

Upplägget med en stjärna som faller, blir underdog och tar sig tillbaka är väl inte världens mest spännande, men "Talladega nights" är rolig film med stundtals finurligt skrivet manus och mängder av skämt. Filmen inleds till exempel med citatet "America is all about speed. Hot, nasty, bad ass speed." som påstås vara sagt av Eleanor Roosevelt 1936. Knappast va?

Det som gör "Talladega nights" till en mer helgjuten film jämfört med den ojämna "Anchorman" är att skämten håller hela vägen och blir aldrig plumpa överdrifter – förutom där det är ett måste – för att hålla nivån uppe.

Och visst - i slutändan blir det även ganska häftigt att se de snabba bilarna åka runt, runt, även för oss med enbart ett allmänt bilintresse.


EXTRAMATERIALET

Det är i princip hur mycket extramaterial som helst till filmen, vilket förstås är positivt. Till att börja med kan man slå på ett kommentarspår där regissören Adam McKay samtalar med lite vänner. Jag provlyssnade lite och upplevde det som både tråkigt och svamligt, men det är kanske värt att ge det en chans vid tillfälle.

Mycket av extramaterialet består av bortklippt material - dels renodlade scener som både är med i filmen (i andra versioner) och som inte är med. De flesta av dessa känns som de klippts bort av rätt anledning. Det finns också en samling scener som bryts upp av skratt och en hel del improvisationer, något som verkar ha haft en ganska stor del i filmens tillkomst. Vidare intervjuer och reklamklipp med karaktärerna. I det stora hela finns det väldigt mycket mer att se med själva karaktärerna.

Gillar man de kaxiga ungarna Walker och Texas Ranger finns det en litet block med alla deras repliker ihopklippta samt att det finns bilder från när skådespelarna som gör karaktärerna provfilmar lite. Det är även några av de vuxna skådespelarnas provfilmningar som är med och här måste jag belysa Jane Lynchs strålande improvisationsförmåga.

Om man är fan av Nascar så finns det lite mer bilder från racingscenerna och en liten film från när Will Ferrell återvänder till Talladega som sig själv.

"Ingen bakomfilm?" undrar den vane extramaterialstittaren. Jo, det finns en kort videodagbok av Adam McKay och här framkommer två saker: 1) McKay verkar vara en väldigt rolig typ och 2) Det känns som mängder av material inte kom med i de två timmar filmen utspelar sig. I fallet "Anchorman" blev det så mycket över att de lyckades klippa ihop en hel film till, men så blir det nog inte med "Talladega Nights".


TRE SAKER

1. Den roligaste scenen i filmen är när Ricky Bobby ska hålla en bordsbön och idoget poängterar hur extremt ung och nyfödd hans favorit-Jesus är. Jag kan inte sluta skratta åt den scenen.

2. Det är alltid lika förvånande att se allas vår "Jack Killian" spela en riktig slusk, men Gary Cole gör det så bra. En helt klart underskattad skådespelare inom komedigenren.

3. Tyvärr måste jag konstatera att en riktig klåpare översatt filmen till svenska. Massvis med särskrivningar och märkliga översättningar - sen när betyder "thong" "badskor"? Lite korrekturläsning skulle inte skada.


ANDERS JAKOBSON (2007-02-24)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Sony
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Extramaterial:
Audio commentary from director Adam McKay and friends, Deleted and extended scenes, Interviews, Gag reel, Line-o-rama, Bonus race footage, Ricky and Cal's commercials, Walker and Texas Ranger, Will Ferrell returns to Talladega, Theatrical trailer
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (24/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA