Sista delen av säsong 1 ännu bättre

FILMEN

Den här boxen, som alltså fortfarande är säsong 1, ger oss vägen till den stora tävlingen som gruppen kämpat för under hela sitt år tillsammans. Den tar vid där box ett slutade och vi blir matade med massor av bra musik, coola kostymer och schyssta dansnummer. Fokus i alla avsnitten är hela tiden nedräkningen till distriktsmästerskapet för körer där Gleekören gör allt för att vinna över sina konkurrenter Vocal Adrenaline.

I "Glee" får vi följa tonåringarna på William McKinley High School. Serien handlar om skolans kör. Hejaklacksledarna och fotbollsspelarna är de absolut mest populäraste människorna och medlemmarna i kören är nördar och behandlas givetvis också därefter. Det vill den optimistiska spanskläraren Will Schuester (Matthew Morrison) ändra på. Han har bestämt sig för att visa tonåringarnas stora potential och tar därför över som körledare.

Från början består kören av Rachel (Lea Michele), en riktig talang som är övertygad om att hon är en blivande stjärna, Mercedes (Amber Riley), körens egen diva, Kurt (Chris Colfer), en bög som har både röst och modekänsla, Artie (Kevin McHale), en nördig men talangfull gitarrist och Tina (Jenna Ushkowitz), gothtjejen med svarta kläder. Finn (Cory Monteith), skolans mest populära fotbollsspelare, har tagit steget till kören. Quinn (Dianna Agron) och Puck (Mark Salling) är också de två populära elever som nu har sin givna plats i gruppen. Wills lärarkollega Emma Pillsbury (Jayma Mays) kämpar med sig själv och coachen för hejaklacken, Sue Sylvester (Jane Lynch) fortsätter att göra livet till ett helvete för Will och hans kör.

I de här avsnitten upplever jag att vi får ännu mer av Sue Sylvester och när det speciella Madonnasvnittet visas kliver hon fram ännu mer. Då görs nämligen Madonnas "Vogue" exakt så som musikvideon ser ut fast här med Sue i huvudrollen. Sjukt snyggt och roligt. Hela det avsnittet är något alldeles speciellt. Även när eleverna får Lady Gaga i veckouppgift får vi det där speciella som gör "Glee" så oerhört bra. Varje avsnitt innehåller många bra saker att det är omöjligt att nämna dem alla. Serien flirtar ständigt med publiken och gång på gång dyker låtar upp som man kanske har glömt, men som är himla roliga att höra. Det är verkligen allt från Kiss till Sammy Davis Jr. Spektrat är oerhört brett och det är, ursäkta språket, så jävla coolt gjort. "Glee" ger musiken ett uppsving och yngre tittare får bekanta sig med gamla klassiker som de kanske aldrig hört talats om tidigare. Det är lite därför jag tror att serien kan locka tittare i alla åldrar. För klassiker från länge sedan blandas med hits från 2000-talet.

Varje avsnitt är en eufori av musik, dans och sång. Nya låtar blir till nya versioner av Gleekören. Gamla låtar får nytt sound när kören gör sin grej med dem. Det går att göra listan lång på låtar eftersom varje avsnitt innehåller minst två låtar med tillhörande koreografi. Gillar man den här typen av film och serier, där drama och komedi blandas med massor av musik är "Glee" den perfekta serien. Tar man serien för vad den är så förälskar man sig i den. Den har gjorts med glimten i ögat, galna karaktärer och framför allt färgsprakande rekvisita och dekor. Varje avsnitt är ren och skär glädje när man väl förstått "Glees" storhet. Helt underbar är vad den är. Serien har också en hel del allvar och lyckas förmedla den på ett skönt vis, utan att vara amerikanskt pretentiös. Känslosamma saker vidrörs och skådespelarinsatserna är kalas. Castingen som gjort är en ren fullträff.


EXTRAMATERIALET

I extramaterialet på den här dvd-boxen har fokus lagts på musiken, dansen, kostym och inte alls på skådespelarna som vi fick lära känna i den första boxen. Låtarna från de här avsnitten finns tagna ur sitt sammanhang så man kan njuta av dem om och om igen. Det finns även karaokeversioner av några låtar.

Vill man dessutom läsa koreografin till ett dansnummer har man chansen eftersom den visas på ett pedagogiskt sätt så att alla kan lära sig. Vill man klä sig som någon i serien får man här lära sig mer om vad rollfigurerna helst bär och vilka kvinnorna bakom kostymerna är och hur de arbetar.

Madonnaavsnittet får en helt egen punkt i extramaterialet och vi får veta hur de tänkte när det gjordes och hur mycket alla inblandade älskar Madonna och hennes musik. Dessutom gillade Madonna själv det hon såg.

I sista avsnittet av den här säsongen får vi Queens "Bohemian Rhapsody" framförd av Vocal Adrenaline. En låt som har massor av stilar och är över sex minuter lång. Det shownumret krävde en hel del av alla inblandade. Hur det gick till var riktigt roligt att se.


TRE SAKER

1. Olivia Newton-John spelar sig själv i två avsnitt. I ett av dem gör hon en musikvideo tillsammans med Sue Sylvester på hennes gamla hit "Physical" från 1981. Det är oerhört roligt. Fler kända ansikten dyker upp, som till exempel Molly Shannon och Josh Groban.

2. I de här avsnitten får vi även veta vem som är mamma till Rachel. Hon spelas av Idina Menzel och hon och Lea Michele (Rachel) är kopior av varandra. Läskigt lika.

3. Säsong två visas just nu i USA och serien har blivit en stor succé. Artister har insett att det är bra att tillåta serien att använda sig av deras musik eftersom det ger ett uppsving. Coldplay är ett av de band som nu förstått detta och sagt ja till att "Glee" får använda sig av deras musik.


MARIA EREMO (2010-10-05)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (7)
20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dramakomedi, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2010
Bolag: FOX
Tema: Kompletta tv-serier, Musik
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Glee music jukebox. Glee sing a long karaoke. Staying in step with Glee. Bitebtheir style, dress like your favourite Gleek. Unleashing the power of Madonna. Making of a showstopper.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (24/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA