Inte lika mycket sol i den andra säsongen

FILMEN

Det är alltid svårt att följa upp en supersuccé. I pressen kunde man i pausen mellan den första och andra säsongen av "Solsidan" läsa om hur skaparna svettades av prestationsångest. Skulle det gå att toppa eller åtminstone nå samma klass en gång till?

Svaret på frågan är nej, men å andra sidan är "Solsidan" när den är som svagast fortfarande mycket bättre än vad många andra svenska humorserier är när de är som bäst. Jag får inte riktigt samma goda känsla av serien det här varvet. En bidragande orsak är att Mia Skäringers karaktär Anna konstant är sur och rent av bitchig under större delen av säsongen. Hon framstår som en nästan omöjlig person att leva med, vilket Alex (Felix Herngren) ändå klarar av, velig som han är.

De har temporärt flyttat från villan på Solsidan då den angripits av mögel och ska saneras. Nu bor de en liten bit bort i ett radhus och tjafsar om vem som ska göra vad i hemmet. Olika system stöts och blöts utan att de enas. Dessutom irriterar sig Anna över Alex oförmåga att slänga saker. Anledningen till att Anna är så sur kan vara för att det inte går helt perfekt med babyn Wilma, och pressen från mammagruppen där alla andra barn utvecklas så fort blir allt större.

Hur som helst finner Alex utrymme att fria till Anna och säsongen kulminerar i bröllopet. Fram till dess blir Alex anklagad för att vara en antastande sexgalning, köper en tjejtröja, håller tidernas sämsta födelsedagstal på tidernas jobbigaste 40-årsskiva, är fågelvakt och handlar på Jysk.

Fredde (Johan Rheborg) och Mickan (Josephine Bornebusch) har också sina problem. Båda shoppar som galningar - i Freddes fall handlar det om ett exklusivt hemmabiosystem som är omöjligt att programmera, en gräsklippningsrobot som inte gör som man vill och en lyxig systemkamera för att fotografera sig i rumpan. Mickan köper så mycket kläder på öppet köp att kunderna till slut får komma hem till dem för att prova. De bråkar om en barnflicka och om matlagning, och försöker lösa det genom att åka i väg på en lyxig slottsweekend. Under en stund är de dessutom separerade, utan att Mickan vet om det. Fredde är som alltid skyldig till allt trassel Alex hamnar i, men när han själv hamnar i trassel då en gammal barndomskamrat dyker upp på Solsidan och är svinigt rik, ser han till att ordna det med hjälp av Ove (Henrik Dorsin).

Ove är jobbigare och snålare än någonsin och plockar med sig egna "halva priset"-lappar till Jysk, käkar en macka med pikant smak och planerar att stå för underhållningen på bröllopet tillsammans med sin fru Anette (Malin Cederbladh).

Jag inser när jag sammanfattar de tio avsnitten på det här viset att det inte låter som någon vidare rolig säsong, men det är det. "Solsidan" tar vardagens problem och slänger in dem i humorcentrifugen. Det finns uppenbarligen mycket kul att gräva fram ur de mest jobbiga och privata situationer. Det är ju seriens stora styrka.

Så även om säsongen inte alls kommer upp i samma nivå som den förra så är den som sagt fortfarande väldigt kul och framför allt lätt att se. Det är inga som helst problem att klämma boxens 218 minuter i mer eller mindre ett svep.


EXTRAMATERIALET

En kort men riktigt bra bakomfilm kommer med helt motsatt information än vad jag inlett denna recension med. Här menas det att det var mycket enklare att göra säsong två än den första. Hm...

Annars är det roligaste i bakomfilmen en detalj som jag helt missade i det första avsnittet, nämligen att Oves joggingbyxor är en omsydd slipover...

En rejäl handfull bloopers finns också att se, vilket vittnar om att "Solsidan" är en rolig serie att göra också.


TRE SAKER

1. "Solsidan" tar nu en paus och kommer eventuellt tillbaka. Under tiden blir det en spin-off med Ove som kommer att bli huvudpersonen i den svenska varianten av "The Office". En lösning som känns mer än rätt.

2. Det blev en del kontroverser kring säsongen på grund av övertydlig produktplacering. Enligt en tv-strateg kan en minuts exponering i "Solsidan" kosta runt 1 miljon kronor.

3. Repliken "Har du möjlighet att bara slå ett getöga i mitt anus?" kan vara bland det roligast som sagts i en svensk humorserie.


ANDERS JAKOBSON (2011-06-17)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (5)
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 3
Utkomstår: 2011
Bolag: SF
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Bakomfilm, bloopers
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (13/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA