Steve Carells oskuldsfulla genombrott

FILMEN

"40 Year Old Virgin" var komedin som startade den rådande trenden med filmer som har hjärta men ett jäkla fräckt tilltal. Den har följts upp av "På smällen" och "Supersugen", som lustigt nog har gjorts av ungefär samma team. Backar man bandet så finner man att Kevin Smith gjorde den här typen av filmer redan på 90-talet ("Chasing Amy" är det bästa exemplet), men han höll hus inom en mer independentbetonad filmvärld, vilket man inte kan säga om de tre filmerna nämnda ovan.

Hur som helst – i den här filmen är det Steve Carell som gör huvudrollen som lagerarbetaren i hemelektronikbutiken Tech Smart som nått upp till 40 års ålder och inte blivit av med oskulden. Han har försökt ett par gånger, men misslyckats och misslyckandena födde en nervositet som slutligen ledde till att han slutade försöka och drog sig tillbaka till sin trygga, nyktra tillvaro bland dataspel, serietidningar och actionfigurer i originalförpackningar.

När hans tuffa arbetskamrater – spelade av Seth Rogan, Paul Rudd och Romany Malco – får reda på detta försöker de gemensamt hjälpa honom med mer eller mindre misslyckade metoder. Samtidigt träffar han av en slump en kvinna (Catherine Keener) som han inleder en relation med, men hur ska han berätta för henne att han aldrig gjort det och vad kommer det att betyda för relationen, och är det kanske så att hans kompisar har rätt och att han behöver bli av med oskulden och "öva" lite först innan han älskar med kvinnan han faktiskt älskar?

I grund och botten ligger en rar historia men den filtreras genom en jäkla massa snack om sex. Dialogen är mycket fräck, så där så att du inte vill att dina föräldrar ska se den. Jag tror att det här snuskiga anslaget skrämmer bort många från de här filmerna, men det är ju det som gör dem till något annorlunda. För handen på hjärtat är det kanske inte världens mest originella historier i grunden.

Filmen blev Steve Carells stora genombrott, men man ska faktiskt inte glömma bort att både Seth Rogan och Paul Rudd också breakade på sätt och vis i och med sina roller. Så ur en populärkulturell synvinkel är "40 Year Old Virgin" en ganska viktig film. Och framför allt mycket rolig.


EXTRAMATERIALET

Det finns två olika kommentarspår att lyssna på och sen finns det enormt mycket att titta på. Filmen är till stor del improviserad så extramaterialet består till större delen av alternativa eller förlängda versioner av scener från filmen.

Det enda som inte är en alternativ eller borttagen scen ur filmen är "Waxing Doc" när vi får se när de spelade in bröstvaxningsscenen och "My dinner with Stormy" där Seth Rogan dejtar en porrstjärna som gör en roll i filmen.


TRE SAKER

1. Vaxningen skedde i allra högsta grad i verkligheten. Men Carell har sig själv att skylla - det var ju han som hittade på scenen.

2. Affären "We Sell Your Stuff on eBay" som Catherine Keeners karaktär driver låter som världens sämsta idé, men den är på riktigt. Den låg i anslutning till där filmen spelades in och skrevs därför in i manus.

3. Under en testvisning spelade regissören Judd Apatow in publikens reaktioner och tog med sig dem till klipprummet. De scener som inte fick så många skratt trimmades ned eller togs bort.


ANDERS JAKOBSON (2006-03-01)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2006
Bolag: Universal
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Feature commentary, Deleted scenes, You know how I know you're gay, Andys Fantasies, Cat and Paula, Date-A-Palooza, Line-O-Rama, Waxing Doc, Advice from Mooj, Gag reel, My Dinner with Stormy.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (24/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA