Världsrekord i Star Wars-referenser

FILMEN

"Star Wars" avtryck på miljontals människor och som referens i tusentals filmer kan inte ignoreras. Personligen har jag en ganska sund relation till George Lucas skapelse, men jag älskar "Star Wars"-referenser som till exempel när "Family Guy" spoofar hela första filmen.

"Fanboys", en remake på en halvtimmeslång nya zeeländsk film från 2003, slår nog alla rekord när det gäller antal referenser till "Star Wars" och all annan möjlig populärkultur. Här ger sig ett kompisgäng iväg på en galen roadtrip med slutmål Skywalker Ranch där de ska stjäla ett ex av "Episode I: The Phantom Menace" ett halvår innan den ska upp på biograferna. Planen att bryta sig in i Skywalker Ranch har funnits sedan de var barn, men nu kommer de äntligen iväg, även om det satt långt inne.

Gänget har nämligen under de senaste åren glidit isär. Eric (Sam Huntington) har gått in familjeföretaget och kränger bilar i stället för att ta tillvara på den teckningstalang han hade. Detta har lett till att bästa kompisen Linus (Chris Marquette) knappt ids titta åt hans håll, och han och kompisarna Hutch (Dan Fogler) och Windows (Jay Baruchel) är precis som de alltid varit: nördar och extrema "Star Wars"-fans. Zoe (Kristen Bell), en pojkflicka som egentligen är bra mycket tuffare än killarna, finns också med, initialt bara i periferin men sedan mycket mer med när resan tagit fart.

Motiveringen till att Eric släpper upp sitt numera tillknäppta jag och ger sig iväg med kompisarna är att Linus drabbats av cancer och inte kommer att överleva innan filmen haft premiär. Därför måste de ge sig av på en roadtrip av ganska klassiskt snitt med mängder av oväntade äventyr innan de når resans mål.

"Star Wars"-referenserna duggar som sagt tätt, från den inledande "scrollen" (med ett roligt bonusskämt för iPhone-ägare) till en spännande sekvens i George Lucas soprum, men det refereras till allt möjligt under historiens gång. "Star Trek" till exempel. Gänget tar en avvikare enbart för att sparka Trekkie-arsle och i den sekvensen gör Seth Rogen ett makalöst gästspel - dessutom otroligt svår att identifiera - som amiral bland "Star Trek"-fansen.

Rogen är inte den enda kända personen som dyker upp. Här finns både Danny Trejo, Ethan Suplee, Craig Robinson i mindre roller, Kevin Smith, Jason Mewes och William Shatner spelar sig själva och "Star Wars"-skådisar som Billy Dee Williams, Carrie Fisher och Ray Park tittar förbi.

Dessvärre blir filmen aldrig riktigt så hysteriskt kul som jag hade hoppats på. Det är en trevlig och nördig komedi, som dock följer den klassiska roadtrip-mallen utan att göra några större utsvävningar. Faktum är att filmen påminner ganska mycket om "Detroit Rock City" som även den hade Sam Huntingson i en av huvudrollerna, och dessutom innehåller en - ska jag säga, avklädd - scen som är väldigt lik en scen i "Fanboys".

Men det är väl egentligen för "Star Wars"-referenserna man kollar på "Fanboys", och det är som tidigare konstaterat extremt många.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet är trots ganska många features inte så himla spännande. Här finns fyra featurettes som både ger oss en titt bakom kulisserna och fokuserar på olika teman: vad är en "fanboy"?, "Star Wars"-parallellerna, de fem huvudpersonerna och så koreografin till en "dansscen". Med undantag för den sista så känns det som den information man får i de övriga delarna har man liksom själv snappat upp när man sett filmen. Dessutom upprepas några scener lite irriterande mellan de olika delarna.

Mer bakommaterial finns i en samling webisodes av oerhört kort längd, där den roligaste biten är när Sam Huntington visar sin trailer på bästa MTV Cribs-vis.

En handfull bortklippta scener finns att se där höjdpunkten möjligen är en lite längre version av Kevin Smiths scen. Annars saknar jag faktiskt kommentarer till scenerna då en av dem är identisk med en filmen fast med en annan skådespelare. Vad hände där? Det vill man gärna veta.

Dessutom finns ett pratigt kommentarspår med både skådespelare och filmmakare.


TRE SAKER

1. Hutch har fått ett spännande karaktärsdrag där han är besatt av bandet Rush, med hela bilen fylld med Rush-kassetter. Givetvis spelas några små snuttar av Rush i ett par scener vilket roar mig.

2. Seth Rogen gör några fler roller i filmen bland annat en som en hallick som tatuerat in en stor bild på Jar Jar Binks på ryggen eftersom han tror att karaktären kommer att vara hur bra som helst.

3. Filmens absolut sista replik är klockren och det är nästan så man skulle vilja att filmen fortsatte lite till så man fick höra svaret på den fråga som ställs.


ANDERS JAKOBSON (2009-06-19)
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 1
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Weinstein Company
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Commentary, Deleted scenes, The truth about Fanboys, Star Wars parallel, 4 Fanboys & 1 Fangirl, The choreography, Disturbances in the Force: A series of webisodes
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (24/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
THRILLERNA